Pracuji...
close

Domácí chleba z kvásku

Nikdy v životě bych nevěřil, že někdy budu péct chleba z kvásku. A to, že se mi povede, to byla pro mě utopie. Naštěstí pořád platí, že trpělivost a zvědavost růže přináší :-) Je třeba se toho nebát a zkoušet a zkoušet, až se to povede. Snad Vám můj recept pomůže a předem se omlouvám za některé moje neodborné výrazy použité v textu :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 roky
Doba přípravy: 16 hodin
Doba vaření: 35 minut
Sdílejte recept
Postup
Nejdříve si připravíme rozkvas, který nám bude zrát do druhého dne. Do mísy si dáme kvásek. Recept na kvásek najdete v souvisejících receptech.
Ke kvásku přidáme 150 gramů vody a 150 gramů žitné mouky.
Vše důkladně promícháme.
Mísu dáme do plastového pytle a zavážeme. Necháme odpočinout alespoň 12 hodin. Rozkvas na chleba zadělávám večer, abych mohl druhý den péct.
Druhý den zkontrolujeme rozkvas. Měl by být nakynutý. Pokud ne, tak je kvásek ještě slabý.
Do rozkvasu přidáme sůl a kmín.
Přilijeme 250 gramů vody.
Důkladně zamícháme.
Pomalu začneme přisypávat pšeničnou mouku a hněteme a hněteme...
Po chvilce hnětení už dostáváme hezké pevné těsto. Použil jsem cca 500 gramů pšeničné mouky.
Necháme zhruba hodinu a půl odležet zavázané v plastovém pytly. Těsto nám zase nakyne.
Těsto vyklopíme na pomoučenou desku a pomalu těsto zpracováváme. Podsypáváme pšeničnou moukou a důkladně zpracováváme rukama. Těsto bude lepit, tak si často moučete ruce (jestli to slovo vůbec existuje :-) ) Těsto zpracovávám důkladně, alespoň 5 minut.
Po pěti minutách dostanete pevné, skoro nelepivé těsto.
Jelikož nemám žádnou speciální ošatku, použil jsem obyčejnou mísu a utěrku. Aby se Vám těsto nelepilo k utěrce, musíte ho hodně pomoučit. Nasypte na něj mouku a rozhlaďte ji.
Připravte si mísu a vystlete ji utěrkou. Těsto dáme pomoučenou stranou do mísy.
Lehce těsto překryjeme utěrkou a necháme cca 2 hodiny odpočinout.
Teď přichází ta dlouho očekávaná chvíle a to je pohled na nádherně vykynuté těsto, které se na Vás upřímně směje :-) Nevím jak Vy se cítíte u této fotky, ale mě to hřeje na srdci. Pokud se Vám po píchnutí prstem do těsta těsto již nevrátí, tak máte správně vykynuté těsto.
Připravíme si pekáč s pečícím papírem a opatrně na něj těsto vyklopíme. Okamžitě dáváme těsto do trouby, kterou již máme vyhřátou na 250 stupňů.
Po 10ti minutách snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme cca dalších 25 minut. Každá trouba peče jinak.
Upečený chleba vyndáme z trouby a necháme alespoň 2 hodiny odležet, než ho budem krájet. Je dobré jít na procházku, jinak to nevydržíte.
Snad jsem na nic nezapomněl, kdyžtak mi prosím napište. Přeju Vám, ať se Vám taky povede !!!
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Pečivo / Chleba
Způsob přípravy:
hnětení, kynutí, pečení
Typ chodu:
příloha
Příležitost:
svatební hostina, barbecue párty, grilování
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...