Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základní školou, kde jsem vůbec netušil co to je ale hrozně moc mně to chutnalo.
Do hrnce nasypeme hrách a zalijeme vodou tak, aby voda přesahovala zhruba 1 centimetr nad hrách. Necháme 3 hodiny namáčet.
Po třech hodinách dáme hrách vařit. Vaříme ho ve stejné vodě jako byl namočený. Osolíme a vaříme pod pokličkou zhruba 45 minut. Pokud by se voda moc vyvařila, tak ji trošku přilijeme.
Mezitím si nahrubo nakrájíme cibuli.
V pánvi rozpálíme sádlo na střední teplotu, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání smažíme do požadované barvy.
Zhruba po 45ti minutách budeme mít hrách vařený a půjdeme ho rozmixovat. Pokud byste tam měli hodně vody, tak ji slijte. Pokud
voda moc nepřesahuje, tak nic neslívejte. Oloupeme si česnek a přidáme do hrnce. Trošku opepříme. Teď záleží na Vás, jestli si česnek do hrnce prolisujete a nebo to uděláte jako já a česnek rozmixujete tyčovým mixérem. Hrách tedy důkladně (i s česnekem) rozmixujeme.
Během mixování přisypeme majoránku.
Vznikne nám krásná krémová kaše. Pokud byste ji měli moc hustou, tak přilijte trošku vody.
Do kaše vmícháme kousek másla, dosolíme a máme hotovo.
Cibulku osmažíme dle chuti. Já mám rád lehce hnědou barvu, né úplně tmavě hnědou.
Kaši dáme do talíře a posypeme osmaženou cibulkou.