Pracuji...
close

Hrachová kaše

Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základní školou, kde jsem vůbec netušil co to je ale hrozně moc mně to chutnalo.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 měsíce
Doba přípravy: 3 hodiny 20 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
obecně
500 gram hrách žlutý
loupaný
min 1 špetka sůl
3 stroužek česnek
1 lžíce majoránka
1-2 lžíce máslo
na posypání
2-3 kus cibule
Sdílejte recept
Postup
Do hrnce nasypeme hrách a zalijeme vodou tak, aby voda přesahovala zhruba 1 centimetr nad hrách. Necháme 3 hodiny namáčet.
Po třech hodinách dáme hrách vařit. Vaříme ho ve stejné vodě jako byl namočený. Osolíme a vaříme pod pokličkou zhruba 45 minut. Pokud by se voda moc vyvařila, tak ji trošku přilijeme.
Mezitím si nahrubo nakrájíme cibuli.
V pánvi rozpálíme sádlo na střední teplotu, přidáme nakrájenou cibuli a za občasného míchání smažíme do požadované barvy.
Zhruba po 45ti minutách budeme mít hrách vařený a půjdeme ho rozmixovat. Pokud byste tam měli hodně vody, tak ji slijte. Pokud
voda moc nepřesahuje, tak nic neslívejte. Oloupeme si česnek a přidáme do hrnce. Trošku opepříme. Teď záleží na Vás, jestli si česnek do hrnce prolisujete a nebo to uděláte jako já a česnek rozmixujete tyčovým mixérem. Hrách tedy důkladně (i s česnekem) rozmixujeme.
Během mixování přisypeme majoránku.
Vznikne nám krásná krémová kaše. Pokud byste ji měli moc hustou, tak přilijte trošku vody.
Do kaše vmícháme kousek másla, dosolíme a máme hotovo.
Cibulku osmažíme dle chuti. Já mám rád lehce hnědou barvu, né úplně tmavě hnědou.
Kaši dáme do talíře a posypeme osmaženou cibulkou.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, mixování, vaření
Typ chodu:
večeře, oběd
Příležitost:
silvestr
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...