Uvařsisám.cz

nebojte se něco dobrého uvařit
Dnes je 15.11.2018 a svátek má Leopold

Bratislavské plecko

„jedna z mých nejoblíbenějších omáček, se kterou jsem se seznámil již na základní škole. Líbí se mi její pestrost, co se chuti týká. Tento recept je sice z vepřové plece, ale já jsem použil vepřovou pečeni, jelikož jsem ji měl zrovna doma. Doporučená příloha je houskový nebo karlovarský knedlík“
Způsob přípravy: dušení, vaření, smažení,
Typ chodu: oběd,
Potřebné vybavení: cedník, hrnec velký, motouz, mlýnek na pepř, pánev malá, tyčový mixér, hrnec malý, metla,
Původ receptu: Slovensko,
Příprava
20
minut
Vaření
120
minut
Ingredience
obecně
na smažení
na vaření
na zahuštění
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
začneme s přípravou masa. Maso důkladně osolíme a opepříme. Pokud děláte recept z plecka, tak je dobré si plecko srolovat a stáhnout motouzem
2. krok
v hrnci rozpálíme sádlo a osmahneme na něm maso ze všech stran dohněda. Musíme ho pořádně zatáhnout. Při smažení se nám v hrnci vytvoří výpeky, které se nám pak vyvaří do omáčky a přidají skvělou chuť
3. krok
během smažení si nakrájíme cibuli na jemno
4. krok
osmahlé maso vyndáme z hrnce na talíř. Hlavně do něj ničím nepíchejte. Do hrnce vhoďte cibuli a máslo. Za občasného míchání osmahneme cibuli dohněda
5. krok
hnědá cibule dodá omáčce další skvělou chuť
6. krok
k osmahlé cibulce přidáme protlak. Za stálého míchání smažíme 2 minuty
7. krok
přilijeme vývar, zamícháme a přivedeme k varu
8. krok
do vroucího omáčkového základu vložíme maso, přiklopíme poklicí a dusíme zhruba 90 minut. Pokud maso pustilo nějakou tekutinu na talíř, tak ji také přidejte to hrnce. Každá chuť se počítá. Pokud by se tekutina v hrnci moc vypařovala, tak můžeme přilít vodu či vývar
9. krok
během vaření masa si připravíme mrkev s celerem. Zeleninu si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky
10. krok
do menšího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Přisypeme zeleninu a vaříme doměkka. Zelenina (mrkev s celerem) se vaří zvlášť, aby se zachovala jejich přirozená chuť. Pokud by jste zeleninu vařili společně s masem, tak Vám z toho vzejde jednotvárná omáčka a to vy nechcete :-)
11. krok
hotové měkké maso vyndáme z hrnce a začneme s dokončením finální omáčky. Do hrnce vymačkáme šťávu z půlky citronu. Pozor na pecky . Provaříme 5 minut
12. krok
omáčku zjemníme smetanou a mlékem. Přiléváme za stálého míchání. Přivedeme k varu
13. krok
mezitím si z másla a mouky připravíme v malém hrnci světlou máslovou jíšku
14. krok
do hrnce nasypeme jíšku a důkladně rozmícháme metlou. Někdo před tímto krokem ještě omáčku rozmixuje, ale jelikož v omáčce neplavou žádné kusy něčeho velkého, tak já to nedělám. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme alespoň 15 minut
15. krok
do zahuštěné omáčky přidáme scezenou uvařenou zeleninu. Asi nepřidáme všechnu, záleží na Vás
16. krok
dále přidáme scezený sterilovaný hrášek
17. krok
nakonec přidáme nadrobno nakrájenou sterilovanou kyselou okurku. Zamícháme a omáčku ještě 5 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme a vypneme
18. krok
uvařené maso nakrájíme na plátky
19. krok
plátky masa přidáme do omáčky a máme hotovo
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku