Načítání...
close

Bratislavské plecko

jedna z mých nejoblíbenějších omáček, se kterou jsem se seznámil již na základní škole. Líbí se mi její pestrost, co se chuti týká. Tento recept je sice z vepřové plece, ale já jsem použil vepřovou pečeni, jelikož jsem ji měl zrovna doma. Doporučená příloha je houskový nebo karlovarský knedlík
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 7 let
Ingredience
na smažení
3 lžíce máslo
na vaření
1 kus mrkev
1/4 kus celer
na zahuštění
5 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
začneme s přípravou masa. Maso důkladně osolíme a opepříme. Pokud děláte recept z plecka, tak je dobré si plecko srolovat a stáhnout motouzem
v hrnci rozpálíme sádlo a osmahneme na něm maso ze všech stran dohněda. Musíme ho pořádně zatáhnout. Při smažení se nám v hrnci vytvoří výpeky, které se nám pak vyvaří do omáčky a přidají skvělou chuť
během smažení si nakrájíme cibuli na jemno
osmahlé maso vyndáme z hrnce na talíř. Hlavně do něj ničím nepíchejte. Do hrnce vhoďte cibuli a máslo. Za občasného míchání osmahneme cibuli dohněda
hnědá cibule dodá omáčce další skvělou chuť
k osmahlé cibulce přidáme protlak. Za stálého míchání smažíme 2 minuty
přilijeme vývar, zamícháme a přivedeme k varu
do vroucího omáčkového základu vložíme maso, přiklopíme poklicí a dusíme zhruba 90 minut. Pokud maso pustilo nějakou tekutinu na talíř, tak ji také přidejte to hrnce. Každá chuť se počítá. Pokud by se tekutina v hrnci moc vypařovala, tak můžeme přilít vodu či vývar
během vaření masa si připravíme mrkev s celerem. Zeleninu si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky
do menšího hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Přisypeme zeleninu a vaříme doměkka. Zelenina (mrkev s celerem) se vaří zvlášť, aby se zachovala jejich přirozená chuť. Pokud by jste zeleninu vařili společně s masem, tak Vám z toho vzejde jednotvárná omáčka a to vy nechcete :-)
hotové měkké maso vyndáme z hrnce a začneme s dokončením finální omáčky. Do hrnce vymačkáme šťávu z půlky citronu. Pozor na pecky . Provaříme 5 minut
omáčku zjemníme smetanou a mlékem. Přiléváme za stálého míchání. Přivedeme k varu
mezitím si z másla a mouky připravíme v malém hrnci světlou máslovou jíšku
do hrnce nasypeme jíšku a důkladně rozmícháme metlou. Někdo před tímto krokem ještě omáčku rozmixuje, ale jelikož v omáčce neplavou žádné kusy něčeho velkého, tak já to nedělám. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme alespoň 15 minut
do zahuštěné omáčky přidáme scezenou uvařenou zeleninu. Asi nepřidáme všechnu, záleží na Vás
dále přidáme scezený sterilovaný hrášek
nakonec přidáme nadrobno nakrájenou sterilovanou kyselou okurku. Zamícháme a omáčku ještě 5 minut provaříme. Dosolíme, dopepříme a vypneme
uvařené maso nakrájíme na plátky
plátky masa přidáme do omáčky a máme hotovo
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
dušení, vaření, smažení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Slovensko