Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Takovej čerstvej teplej křehkej rohlíček s máslem, hmmm...
Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Pohybem mísy lehce promícháme. Necháme droždí minutu aktivovat.
Vařečkou droždí lehce promícháme.
K droždí přilijeme trošku teplého mléka a lehce zamícháme.
Zasypeme troškou mouky a přikryjeme mísu utěrkou. Necháme 10 minut odpočinout.
Po 10ti minutách nám vzejde kvásek.
Do mísy přidáme sůl a zamícháme.
Bez pomocníka to samozřejmě nezvládnete :-)
Přilijeme zbytek mléka.
A přidáme změklé sádlo. Promícháme.
Začneme zadělávat těsto a po troškách přisypávat mouku. Kdo má robota, použije robota.
Hněteme a hněteme, přisypáváme a přisypáváme :-)
Po nějaké době dostaneme krásné nelepivé těsto.
Těsto lehce pomoučíme, přikryjeme mísu utěrkou a necháme 25 minut kynout.
Po vykynutí máte chuť se do toho zakousnout.
Těsto vyndáme na kuchyňskou linku a nebo na val. Rozdělíme ho zhruba na 3 díly. Z každého dílu dostaneme 8 malých rohlíků. Já jsem z každého dílu udělal něco jiného (rohlíky, housky, bulky).
Následující postup je pouze pro menší rohlíky. Z jednoho dílu těsta si rozválíme kulatou placku, tlustou cca 3 mm.
Pomocí plastového nože si placku rozdělíme na 8 částí (jakoby trojhránků).
Vezmeme si jeden trojhránek a od delší hrany začneme rolovat směrem ke špičce.
Opatrným válením vytvoříme rohlíček. Snažte se špičku trošku vmáčknout do rohlíčku, aby se Vám při pečení nerozevřel.
Rohlíky dáváme na plech vystlaný pečícím papírem. Rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 40 minut.
Vykynuté rohlíky pomažeme vodou.
Vlhké rohlíky posypeme mákem (a nebo něčím, co Vám chutná).
Pečeme na 220 stupňů zhruba 13 minut. Každá trouba peče jinak a proto to radši hlídejte. Pečeme do lehce hněda. Do trouby si při pečení dejte malou nádobu s vodou, aby v troubě bylo vlhko.