Pracuji...
close

Domácí sádlové rohlíky

Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Takovej čerstvej teplej křehkej rohlíček s máslem, hmmm...
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 22 dní
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
těsto
20 gram droždí
1 lžička sůl
trošku vrchovatá
1/2 lžička cukr krystal
na posypání
1 lžíce mák
na potření
min 1 lžíce voda
Sdílejte recept
Postup
Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Pohybem mísy lehce promícháme. Necháme droždí minutu aktivovat.
Vařečkou droždí lehce promícháme.
K droždí přilijeme trošku teplého mléka a lehce zamícháme.
Zasypeme troškou mouky a přikryjeme mísu utěrkou. Necháme 10 minut odpočinout.
Po 10ti minutách nám vzejde kvásek.
Do mísy přidáme sůl a zamícháme.
Bez pomocníka to samozřejmě nezvládnete :-)
Přilijeme zbytek mléka.
A přidáme změklé sádlo. Promícháme.
Začneme zadělávat těsto a po troškách přisypávat mouku. Kdo má robota, použije robota.
Hněteme a hněteme, přisypáváme a přisypáváme :-)
Po nějaké době dostaneme krásné nelepivé těsto.
Těsto lehce pomoučíme, přikryjeme mísu utěrkou a necháme 25 minut kynout.
Po vykynutí máte chuť se do toho zakousnout.
Těsto vyndáme na kuchyňskou linku a nebo na val. Rozdělíme ho zhruba na 3 díly. Z každého dílu dostaneme 8 malých rohlíků. Já jsem z každého dílu udělal něco jiného (rohlíky, housky, bulky).
Následující postup je pouze pro menší rohlíky. Z jednoho dílu těsta si rozválíme kulatou placku, tlustou cca 3 mm.
Pomocí plastového nože si placku rozdělíme na 8 částí (jakoby trojhránků).
Vezmeme si jeden trojhránek a od delší hrany začneme rolovat směrem ke špičce.
Opatrným válením vytvoříme rohlíček. Snažte se špičku trošku vmáčknout do rohlíčku, aby se Vám při pečení nerozevřel.
Rohlíky dáváme na plech vystlaný pečícím papírem. Rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 40 minut.
Vykynuté rohlíky pomažeme vodou.
Vlhké rohlíky posypeme mákem (a nebo něčím, co Vám chutná).
Pečeme na 220 stupňů zhruba 13 minut. Každá trouba peče jinak a proto to radši hlídejte. Pečeme do lehce hněda. Do trouby si při pečení dejte malou nádobu s vodou, aby v troubě bylo vlhko.
A můžete se jít radovat :-)
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, pečení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.
Vynikající recept z jednoho hrnce, který je rychlý a hrozně dobrý. V létě lze použít sezónní zelenin...
Jeden z klasických receptů na bábovku, který zvládne úplně každý. Takhle v neděli ke kafíčku a nebo ...
I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned v...
Po dlouhé době poctivá omáčka. Buďte trpělivý s cibulí, aby byla co nejhnědší. Chuť pak bude o to si...
Děti ocení doma upečené brumíky. Víte, co v nich je, nic zbytečného navíc. Je to ideální svačinka, a...
Výtečné pohoštění, které každý ocení. S kynutým těstem se snadno pracuje.