Pracuji...
close

Domácí sádlové rohlíky

Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Takovej čerstvej teplej křehkej rohlíček s máslem, hmmm...
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 1 rok
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
těsto
20 gram droždí
1 lžička sůl
trošku vrchovatá
1/2 lžička cukr krystal
na posypání
1 lžíce mák
na potření
min 1 lžíce voda
Sdílejte recept
Postup
Nejprve si uděláme kvásek. Do mísy rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Pohybem mísy lehce promícháme. Necháme droždí minutu aktivovat.
Vařečkou droždí lehce promícháme.
K droždí přilijeme trošku teplého mléka a lehce zamícháme.
Zasypeme troškou mouky a přikryjeme mísu utěrkou. Necháme 10 minut odpočinout.
Po 10ti minutách nám vzejde kvásek.
Do mísy přidáme sůl a zamícháme.
Bez pomocníka to samozřejmě nezvládnete :-)
Přilijeme zbytek mléka.
A přidáme změklé sádlo. Promícháme.
Začneme zadělávat těsto a po troškách přisypávat mouku. Kdo má robota, použije robota.
Hněteme a hněteme, přisypáváme a přisypáváme :-)
Po nějaké době dostaneme krásné nelepivé těsto.
Těsto lehce pomoučíme, přikryjeme mísu utěrkou a necháme 25 minut kynout.
Po vykynutí máte chuť se do toho zakousnout.
Těsto vyndáme na kuchyňskou linku a nebo na val. Rozdělíme ho zhruba na 3 díly. Z každého dílu dostaneme 8 malých rohlíků. Já jsem z každého dílu udělal něco jiného (rohlíky, housky, bulky).
Následující postup je pouze pro menší rohlíky. Z jednoho dílu těsta si rozválíme kulatou placku, tlustou cca 3 mm.
Pomocí plastového nože si placku rozdělíme na 8 částí (jakoby trojhránků).
Vezmeme si jeden trojhránek a od delší hrany začneme rolovat směrem ke špičce.
Opatrným válením vytvoříme rohlíček. Snažte se špičku trošku vmáčknout do rohlíčku, aby se Vám při pečení nerozevřel.
Rohlíky dáváme na plech vystlaný pečícím papírem. Rohlíky přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 40 minut.
Vykynuté rohlíky pomažeme vodou.
Vlhké rohlíky posypeme mákem (a nebo něčím, co Vám chutná).
Pečeme na 220 stupňů zhruba 13 minut. Každá trouba peče jinak a proto to radši hlídejte. Pečeme do lehce hněda. Do trouby si při pečení dejte malou nádobu s vodou, aby v troubě bylo vlhko.
A můžete se jít radovat :-)
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, pečení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...