Načítání...
close

Zabalená vepřová panenka s pohankou a žampiony

Hrozně rád vařím ze základních surovin. Místo žampionů můžete použít třeba hříbky.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 30 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 1 rok
Ingredience
obecně
min 1 špetka sůl
min 1 špetka oregano sušené
2 lžíce olej olivový
příloha
250 gram žampiony
250 gram pohanka
1 kus cibule
3 stroužek česnek
1 lžička kmín drcený
300 mililitr vývar kuřecí
min 1 špetka sůl
Sdílejte recept
Postup
Pohanku dáme do hrnce s osolenou vodou a pod pokličkou přivedeme k varu. Vaříme zhruba 10 - 15 minut do měkka.
Panenku si přeřízneme na 2 až 3 menší válečky. Válečky dáme do pekáčku, ve kterém se nám lépe budou kořenit. Panenku osolíme, opepříme a přidáme oregano (a nebo jiné oblíbené koření). Koření lehce vmasírujeme do masa.
Na prkénko si přes sebe rozprostřeme plátky šunky. Počet plátků volte podle délky válečku masa.
Panenku do šunky zabalíme (zatočíme).
Rozpálíme si pánev na střední teplotu, přidáme olej a opečeme na něm zabalené panenky z obou stran. Stačí cca 5 minut z každé strany. V tuto chvíli si už můžete zapnout troubu na 200 stupňů.
Mezitím si nakrájíme žampiony na větší kousky. Mám rád rustikální jídla a žampiony budou na talíři vidět :-)
Osmaženou panenku přendáme z pánve na pekáček. Použil jsem ten špinavý pekáček, ve kterém jsem na začátku kořenil maso. Pečeme 10 minut na 200 stupňů.
Na pánev po mase přihodíme nakrájené žampiony a opatrně rozprostřeme. Nemícháme, pouze opékáme. Žampiony se nám krásně obarví do hněda a nebudou pouštět zbytečnou vodu. Dle potřeby můžete přilít trošku oleje.
V tuto chvíli už máte určitě vařenou pohanku. Scedíme.
Nakrájíme si cibuli a česnek nadrobno.
K osmaženým žampionům přidáme cibuli a za občasného míchání smažíme 3 minuty.
Do pánve přidáme česnek, pepř a kmín a smažíme za občasného míchání další 3 minuty.
Do pánve přidáme uvařenou pohanku a přilijeme vývar. Promícháme.
Za občasné míchání necháme 5 minut probublat.
Nakonec přidáme nakrájenou petrželovou nať, promícháme, dosolíme a vypneme.
Před podáváním si panenku můžeme nakrájet na menší kousky.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, pečení, vaření, krájení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Česko