Načítání...
close

Domácí chleba z droždí

Není nic lepšího než čerstvý chleba s dobrým máslem. Na to si nakrájet ředkvičky, posolit a posypat pažitkou.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 2 roky
Doba přípravy: 2 hodiny
Doba vaření: 40 minut
Sdílejte recept
Postup
Do větší mísy rozdrobíme kvasnice a přisypeme cukr. Zamícháme a necháme 5 minut odpočinout.
Po pár minutách by se nám kvasnice měly začít rozpouštět.
Do mísy ke kvasnicím přilijeme trošku vlažné vody. Nesmí být horká, jinak kvasnice přizabijete :-) Promícháme.
Nahoru přisypeme trošku žitné hladké mouky tak, abychom zakryli vodu s kvasnicemi. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
Pokud jste dělali vše správně, tak Vám do 10ti minut vzejde kvásek. Dokázal bych se na něj dívat dlouho :-)
Do mísy přilijeme zbytek vody a přisypeme sůl a kmín. Důkladně promícháme.
A začneme s hnětením. Nejdříve zapracujeme žitnou mouku a potom pokračujeme s pšeničnou. Vypracujeme hladké těsto. Pokud by těsto moc lepilo, tak přidejte ještě pšeničnou mouku.
Těsto lehce poprášíme pšeničnou moukou a necháme pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
Vykynuté těsto je k nakousnutí :-)
Vykynuté těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a upravíme do požadovaného tvaru. Necháme ještě alespoň 30 minut kynout.
Pekáč s vykynutým těstem dáme do trouby, kterou máme vyhřátou na 250 stupňů. S pekáčem moc nebouchejte, aby se Vám těsto nezbouchlo. Pečeme 10 minut, potom snížíme teplotu na 200 stupňů a pečeme dalších cca 25 minut.
Upečený chleba vyndáme z trouby na prkénko a necháme alespoň hodinu odpočinout.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Pečivo / Chleba
Způsob přípravy:
pečení, kynutí, hnětení
Typ chodu:
příloha, svačina, snídaně
Příležitost:
grilování, svatební hostina
Původ:
Česko