Pracuji...
close

Špenátová polévka s parmazánem

Poctivá polévka plná špenátové chuti. Jestli použijete čerstvý špenát, tak je důležité ho moc dlouho tepelně nezpracovávat, jinak Vám ztratí chuť a barvu. Jako přílohu doporučuji pečené krutóny ze světlého pečiva.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 7 let
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
obecně
200 mililitr smetana 33%
min 1 lžíce parmazán
1 kus cibule
3 stroužek česnek
1/2 kus pórek
min 1 špetka sůl
na smažení
5 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si cibuli, brambor a pórek (bílou část) nadrobno.
V hrnci si rozpálíme máslo a přihodíme nakrájený pórek, cibuli a brambor. Za občasného míchání necháme zesklovatět. Nesmí nám nic hnědnout.
Zesklovatělou zeleninu zalijeme vývarem.
Přidáme pepř dle chuti a muškátový oříšek. Přiklopíme poklicí a vaříme, dokud nám brambory nezměknou.
Mezitím si oloupeme česnek a lehce ho nožem zmáčkneme. Tím se nám uvolní jeho krásné aroma.
Když máme brambory měkké, tak do hrnce přihodíme česnek a namačkáme špenát. Pod poklicí necháme pár minut zadusit.
Po pár minutách sundáme poklici a špenát za občasného promíchání povaříme, aby zmenšil svůj objem. Trvá to tak 2 minuty.
Pomocí tyčového mixéru polévku rozmixujeme. Jelikož mám rád hrubší konzistenci, dlouho jsem nemixoval. Délku mixování nechám na Vás.
Přivedeme k varu a přilijeme smetanu.
Hned ke smetaně nastrouháme parmazán.
Necháme přejít minutu varem, dosolíme, dopepříme a máme hotovo.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření, mixování
Typ chodu:
polévka
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Svěží kombinace skvělých chutí. Výborné k večeří. Jako přílohu bych zvolil lehce opečený toust.
Zbyla Vám bramborová kaše a nevíte co s ní? Tohle je jeden z receptů, jak ji spotřebovat a ještě si ...
Jednoduchá buchta typu smíchat ingredience a upéct. Nečekejte nějakou estetickou krásně vypadající b...
Výborná delikatesa, která je lehká na přípravu. Nejtěžší je počkat na vychladnutí salátu v lednici. ...
Nejdřív jsem chtěl tu konzervu sníst samotnou, ale pak jsem si říkal, že si to trošku vylepším.
Rychlá letní večeře z čerstvých surovin z Vaší zahrádky. Můžete použít i jako přílohu ke grilovanému...
Rychlý a jednoduchý recept s čerstvou zeleninou pro teplé letní večery.
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...