Načítání...
close

Gratinované vepřové maso s brambory a parmazánem

Tento druh receptu se již pomalu stává takovou českou klasikou :-) Jelikož i já ho mám rád, tak jsem se ho snažil malinko vylepšit.
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina 10 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 roky
Ingredience
obecně
1 kilogram brambory
4-5 stroužek česnek
50 gram parmazán
1 kus cibule
min 1 špetka sůl
na vymazání
1 lžíce máslo
na smažení
5 lžíce olej olivový
na podlití
200 mililitr smetana 33%
1 lžička sůl
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si maso na plátky.
Ve větší pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm plátky masa. Maso samozřejmě lehce osolte a opepřete. Masa je hodně, tak smažte klidně na vícekrát.
Během smažení si vymažeme zapékací mísu máslem.
Osmažené maso dáváme do zapékací mísy.
Během smažení masa si také stihneme nakrájet cibuli na menší kusy.
Do pánve po mase dáme smažit cibuli. Pokud se Vám zdá pánev suchá, tak přilijte trošku olivového oleje. Necháme zesklovatět.
Během smažení cibule si nakrájíme slaninu na kostičky a česnek na plátky.
Česnek a slaninu přihodíme k cibuli a za občasného míchání smažíme 5 minut.
Cibulovou směs rozprostřeme na maso do pekáče.
Oškrabané brambory nakrájíme na tenké plátky.
Do misky si připravíme směs na podlití. Dáme smetanu, šalvěj, muškátový oříšek, sůl a pepř. Zamícháme.
Plátky brambor pokládáme na maso do několika vrstev. Každou vrstvu polijeme smetanovou směsí a posypeme nastrouhaným parmazánem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 60 minut.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, pečení
Typ chodu:
hlavní chod
Původ:
Česko