Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Mřížkový koláč s jablky (Apple Pie) | Recept

Další variace na jablka. Křehké máslové těsto a výborně ochucená směs jablek s nádechem alkoholu. Prostě dobrota.
Autor receptu
Stáří receptu: 5 let
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 45 minut
Ingredience
náplň
6 lžíce voda
20 mililitr amaretto
1 kus citron
1,5 kilogram jablko
na potření
Další informace
Pracnost: Recept zvládne každý
Způsob přípravy: hnětení, krájení, pečení
Typ chodu: dezert
Původ: USA, Česko
Krok 1
Dáme si do mísy povolené máslo s cukrem a pomocí šlehače promícháme.
Krok 2
Pak přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek. Tak vznikne trochu řidší směs, do které po částech přidáme mouku. Ke konci již těsto zpracováváme rukama.
Krok 3
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 45 minut odležet v lednici, půjde pak lépe rozválet.
Krok 4
Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na měsíčky.
Krok 5
Jablka dáme do hrnce, přidáme citronovou šťávu z poloviny citrónu, cukr, skořici a přistrouháme trochu muškátového oříšku. Množství cukru záleží na druhu jablek. Jsou-li jablka dost sladká, cukrem šetřete. Ještě přilijeme alkohol. Je možné zvolit amaretto, já jsem použila brandy. Nakonec přilijeme pár lžic vody a jablka promícháme. Necháme povařit cca 5 minut. Pak můžeme do hrnce ještě přidat asi 20 gramů másla na rozpuštění, ale i bez něj je směs do koláče dobrá.
Krok 6
Těsto vyválíme a vyložíme jím formu, kterou není třeba nijak vymazávat. Pozor, těsto se při válení trochu lepí, můžeme ho podsypat moukou. Přesahující okraje odřízneme.
Krok 7
Do připravené formy vložíme jablečnou směs.
Krok 8
Zbylé těsto opět rozválíme a nakrájíme na proužky, kterými ozdobíme vršek koláče. Ještě koláč potřeme mlékem.
Krok 9
Pečeme při 210 °C asi 25 minut.