X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Marokánky

Načítám...
Vynikající záležitost a navíc tak jednoduchá! Žádné válení ani vykrajování. Marokánky jsem zařadila k vánočnímu cukroví a už se jich nevzdám. Vždycky jsem je chtěla zkusit, protože jsou skvělé. Chráním je jako oko v hlavě, aby jich na Vánoce zůstalo co nejvíce.
Příprava 30 minut
Vaření 30 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Sladké / Sušenky
Druh přípravy: míchání, vodní lázeň, pečení
Typ chodu: dezert
Vybavení kuchyně: hrnec malý, mísa nerezová, trouba, pečící papír
Příležitost: vánoce
Původ: Česko

Ingredience

Postup

Nejprve si do hrnce vylijeme smetanu, přidáme k ní cukr a máslo a necháme přijít k varu.
Až bude směs vařit, přisypeme do ní mouku a mícháme tak dlouho, až budeme mít hladké těsto. Na dně se bude tvořit bílá vrstva, ale pozor, aby se těsto nepřipalovalo.
Pak těsto přelijeme do mísy a občas mícháme šlehačem, aby vychladlo.
Mezitím si připravíme směs ovoce, rozinek a ořechů a až bude těsto vlažné, vše spolu promícháme. Doporučuji velké rozinky pokrájet na menší kousky a ořechy trochu rozbít v sáčku nebo hmoždíři.
Na plech s pečicím papírem skládáme marokánky. Na jeden plech jsem jich dala 20 kusů. Bála jsem se, aby se moc neroztekly a nebyly příliš velké, ale zbytečné obavy. Byly přesně akorát. Takže celkem jsem jich z uvedeného množství měla přesně 40 kusů.
Pečeme asi půl hodiny na 150 °C. Kraje by měly být světle hnědé.
Nakonec, když marokánky vystydnou, je potřeme na rovné straně rozpuštěnou čokoládou a dáme ztuhnout do lednice. Čokoládu jsem si rozpustila klasicky ve vodní lázni, tedy v malém hrnci přivedu k varu trochu vody a na hrnec položím nerezovou mísu s čokoládou tak, aby se mísa nedotýkala vodní hladiny. Rozpouštějící se čokoládu občas zamíchám. Nic jsem do ní nepřidávala a na všech 40 marokánek mi vystačila přesně jedna tabulka čokolády.
Komentáře
Autor receptu
Já zrovna nejsem zkušená ...
Facebook
Twitter