Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Marokánky | Recept

Vynikající záležitost a navíc tak jednoduchá! Žádné válení ani vykrajování. Marokánky jsem zařadila k vánočnímu cukroví a už se jich nevzdám. Vždycky jsem je chtěla zkusit, protože jsou skvělé. Chráním je jako oko v hlavě, aby jich na Vánoce zůstalo co nejvíce.
Autor receptu
Stáří receptu: 6 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
na potření
Další informace
Pracnost: Recept zvládne každý
Způsob přípravy: míchání, vodní lázeň, pečení
Typ chodu: dezert
Příležitost: vánoce
Původ: Česko
Krok 1
Nejprve si do hrnce vylijeme smetanu, přidáme k ní cukr a máslo a necháme přijít k varu.
Krok 2
Až bude směs vařit, přisypeme do ní mouku a mícháme tak dlouho, až budeme mít hladké těsto. Na dně se bude tvořit bílá vrstva, ale pozor, aby se těsto nepřipalovalo.
Krok 3
Pak těsto přelijeme do mísy a občas mícháme šlehačem, aby vychladlo.
Krok 4
Mezitím si připravíme směs ovoce, rozinek a ořechů a až bude těsto vlažné, vše spolu promícháme. Doporučuji velké rozinky pokrájet na menší kousky a ořechy trochu rozbít v sáčku nebo hmoždíři.
Krok 5
Na plech s pečicím papírem skládáme marokánky. Na jeden plech jsem jich dala 20 kusů. Bála jsem se, aby se moc neroztekly a nebyly příliš velké, ale zbytečné obavy. Byly přesně akorát. Takže celkem jsem jich z uvedeného množství měla přesně 40 kusů.
Krok 6
Pečeme asi půl hodiny na 150 °C. Kraje by měly být světle hnědé.
Krok 7
Nakonec, když marokánky vystydnou, je potřeme na rovné straně rozpuštěnou čokoládou a dáme ztuhnout do lednice. Čokoládu jsem si rozpustila klasicky ve vodní lázni, tedy v malém hrnci přivedu k varu trochu vody a na hrnec položím nerezovou mísu s čokoládou tak, aby se mísa nedotýkala vodní hladiny. Rozpouštějící se čokoládu občas zamíchám. Nic jsem do ní nepřidávala a na všech 40 marokánek mi vystačila přesně jedna tabulka čokolády.