Pracuji...
close

Marokánky

Vynikající záležitost a navíc tak jednoduchá! Žádné válení ani vykrajování. Marokánky jsem zařadila k vánočnímu cukroví a už se jich nevzdám. Vždycky jsem je chtěla zkusit, protože jsou skvělé. Chráním je jako oko v hlavě, aby jich na Vánoce zůstalo co nejvíce.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 7 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
na potření
Sdílejte recept
Postup
Nejprve si do hrnce vylijeme smetanu, přidáme k ní cukr a máslo a necháme přijít k varu.
Až bude směs vařit, přisypeme do ní mouku a mícháme tak dlouho, až budeme mít hladké těsto. Na dně se bude tvořit bílá vrstva, ale pozor, aby se těsto nepřipalovalo.
Pak těsto přelijeme do mísy a občas mícháme šlehačem, aby vychladlo.
Mezitím si připravíme směs ovoce, rozinek a ořechů a až bude těsto vlažné, vše spolu promícháme. Doporučuji velké rozinky pokrájet na menší kousky a ořechy trochu rozbít v sáčku nebo hmoždíři.
Na plech s pečicím papírem skládáme marokánky. Na jeden plech jsem jich dala 20 kusů. Bála jsem se, aby se moc neroztekly a nebyly příliš velké, ale zbytečné obavy. Byly přesně akorát. Takže celkem jsem jich z uvedeného množství měla přesně 40 kusů.
Pečeme asi půl hodiny na 150 °C. Kraje by měly být světle hnědé.
Nakonec, když marokánky vystydnou, je potřeme na rovné straně rozpuštěnou čokoládou a dáme ztuhnout do lednice. Čokoládu jsem si rozpustila klasicky ve vodní lázni, tedy v malém hrnci přivedu k varu trochu vody a na hrnec položím nerezovou mísu s čokoládou tak, aby se mísa nedotýkala vodní hladiny. Rozpouštějící se čokoládu občas zamíchám. Nic jsem do ní nepřidávala a na všech 40 marokánek mi vystačila přesně jedna tabulka čokolády.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
míchání, vodní lázeň, pečení
Typ chodu:
dezert
Příležitost:
vánoce
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Pekli jste kuře? A nesnědli jste ho? Tak tady máte inspiraci na zužitkování masa. Pokud není kuře ex...
Velmi osvěžující pomazánka, kterou jste schopni spořádat jen tak na posezení bez pečiva :-) Doporuču...
Tento hambáč mám spojený s dětstvím, když jsem jezdil za babičkou a dědou do Berouna. Na náměstí tam...
Jeden z mých oblíbených receptů. Je to rychlé, čerstvé a zatraceně dobré. Budete pořád chodit kolem ...
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.