Pracuji...
close

Švestkový crumble

Po dobré úrodě švestek se hodí tento recept na jednoduchý, lehký a celkem zdravý dezert.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 7 let
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Ingredience
obecně
4 lžíce višňovice
500 gram švestky
vrchní vrstva
70 gram máslo
Sdílejte recept
Postup
Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme. Já jsem je rozkrájela na půlky, ale příště zvolím alespoň čtvrtky, abych měla více kousků a aby se dezert lépe jedl. Do hrnce ke švestkám přidáme višňovici a cukr podle toho, jak jsou švestky sladké. Pokud jsou hodně zralé, ani sladit nemusíme. Také je možné použít jiný alkohol (rum, cherry...). Dusíme pod pokličkou asi 15 minut.
Teď si připravíme drobenku, která přijde při pečení na švestky. V míse rukou spojíme máslo, mouku a cukr se skořicí.
Do drobenky ještě přimícháme ovesné vločky.
Zapékací mísu si vymažeme máslem a přelijeme do ní podušené švestky. Vůbec nevadí, že švestky pustily moc šťávy. Všechno přemístíme do mísy, protože drobenka šťávu nasákne. Takže veškerou drobenku rozvrstvíme na švestky a pečeme zhruba půl hodiny na 200 °C. Na konci pečení by měla být drobenka pěkně zlatavá. Při podávání se k dezertu hodí zakysaná smetana, ale určitě bude chutnat i bez ní.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
krájení, dušení, pečení
Typ chodu:
dezert
Původ:
Velká Británie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.
Vynikající recept z jednoho hrnce, který je rychlý a hrozně dobrý. V létě lze použít sezónní zelenin...
Jeden z klasických receptů na bábovku, který zvládne úplně každý. Takhle v neděli ke kafíčku a nebo ...
I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned v...
Po dlouhé době poctivá omáčka. Buďte trpělivý s cibulí, aby byla co nejhnědší. Chuť pak bude o to si...