X
Novinky na email
Nechte si zasílat novinky na Váš email. Inspirace na každý den.

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Boršč
Načítám...
Popis receptu
někdo vaří Boršč ve více hrncích či v hrnci plus pánvi. Ja si myslím, že hlavní podstata skvělé chuti spočívá v použití jednoho hrnce. Je to samozřejmě pouze můj názor. Boršč jsem táhnul dlouho v jednom hrnci a musím říct, že se po něm doslova zaprášilo.
Příprava 30 minut
Vaření 150 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Maso / Jatečné maso, Ze zahrádky / Zelenina
Druh přípravy: vaření, smažení
Typ chodu: oběd
Vybavení kuchyně: hrnec velký, hrnec malý, mísa
Původ: Rusko
Ingredience
Ingredience
na zahuštění
máslo 4 lžíce
mouka hladká 4 lžíce
obecně
bobkový list 2 ks
brambory 300 g
celer řapíkatý 1-2 řapík
celerová nať 1-2 hrst
červená řepa 300 g
cibule 2-3 ks
hovězí žebra 800 g
mrkev 1-2 ks
ocet vinný bílý 3 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
rajský protlak 100 g
sůl min 1 špetka
vepřové sádlo 3 lžíce
voda min 2 l
zelí bílé 400 g
podle chuti
kopr 1 hrst
smetana zakysaná 1 kelímek
Postup
1.
nejprve si nakrouháme bílé zelí na malé kousky, vložíme do mísy, zalijeme vinným octem, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme
2.
dále si nakrájíme cibuli nahrubo
3.
vezmeme si půlku váhy řepy a nakrájíme ji na plátky a ty ještě na čtvrtiny
4.
ve větším hrnci si na střední teplotu rozpálíme sádlo a přihodíme k němu cibuli. Cibuli necháme zesklovatět (lehce může začít hnědnout)
5.
k cibuli přihodíme na plátky nakrájenou řepu a za občasného míchání smažíme 4-5 minut
6.
žebra nakrájíme na menší kusy, osolíme, opepříme
7.
přihodíme maso do hrnce
8.
Někdo si žebra vykostí, ale já raději vařím s kostmi, jelikož je pak vývar silnější. Maso smažíme ze všech stran dozlatova (cca 15 minut)
9.
mezitím si nakrájíme řapíkatý celer na menší kusy (stačí na polovinu)
10.
do hrnce nalijeme vodu tak, aby maso bylo potopené
11.
do hrnce přidáme celer
12.
přidáme celerovou nať (zbavenou silnějších stonků)
13.
přidáme protlak
14.
a nakonec přidáme bobkové listy a 5 špetek soli
15.
vaříme nezakryté zhruba 90 minut
16.
mezitím si nakrájíme zbytek řepy na malé kostky
17.
dále si oloupeme a nakrájíme mrkev na půlměsíčky
18.
do provařené omáčky přihodíme vymačkané zelí
19.
přihodíme nakrájenou mrkev
20.
a přihodíme nakrájenou řepu
21.
zamícháme a vaříme zhruba 25 minut
22.
mezitím si z másla a hladké mouky připravíme v menší hrnci a nebo v menší pánvi světlou máslovou jíšku
23.
dále si oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky. Můžeme si je zatím dát do studené vody
24.
až se nám omáčka provaří, tak si slijeme brambory a přidáme je do hrnce
25.
přidáme i jíšku, důkladně rozmícháme a vaříme alespoň dalších 20 minut
26.
z hotové omáčky vyndáme řapíkatý celer a žebra. Žebra obereme a maso nakrájíme na malé kostky. Maso vrátíme zpátky do hrnce. Omáčku dosolíme, dopepříme a vypneme plotnu
27.
boršč podáváme se zakysanou smetanou a koprem. Doporučená příloha je chleba
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
624 bodů
Facebook