Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Boršč

někdo vaří Boršč ve více hrncích či v hrnci plus pánvi. Ja si myslím, že hlavní podstata skvělé chuti spočívá v použití jednoho hrnce. Je to samozřejmě pouze můj názor. Boršč jsem táhnul dlouho v jednom hrnci a musím říct, že se po něm doslova zaprášilo.
Příprava
30
minut
Vaření
150
minut
Ingredience
obecně
podle chuti
na zahuštění
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejprve si nakrouháme bílé zelí na malé kousky, vložíme do mísy, zalijeme vinným octem, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme
2. krok
dále si nakrájíme cibuli nahrubo
3. krok
vezmeme si půlku váhy řepy a nakrájíme ji na plátky a ty ještě na čtvrtiny
4. krok
ve větším hrnci si na střední teplotu rozpálíme sádlo a přihodíme k němu cibuli. Cibuli necháme zesklovatět (lehce může začít hnědnout)
5. krok
k cibuli přihodíme na plátky nakrájenou řepu a za občasného míchání smažíme 4-5 minut
6. krok
žebra nakrájíme na menší kusy, osolíme, opepříme
7. krok
přihodíme maso do hrnce
8. krok
Někdo si žebra vykostí, ale já raději vařím s kostmi, jelikož je pak vývar silnější. Maso smažíme ze všech stran dozlatova (cca 15 minut)
9. krok
mezitím si nakrájíme řapíkatý celer na menší kusy (stačí na polovinu)
10. krok
do hrnce nalijeme vodu tak, aby maso bylo potopené
11. krok
do hrnce přidáme celer
12. krok
přidáme celerovou nať (zbavenou silnějších stonků)
13. krok
přidáme protlak
14. krok
a nakonec přidáme bobkové listy a 5 špetek soli
15. krok
vaříme nezakryté zhruba 90 minut
16. krok
mezitím si nakrájíme zbytek řepy na malé kostky
17. krok
dále si oloupeme a nakrájíme mrkev na půlměsíčky
18. krok
do provařené omáčky přihodíme vymačkané zelí
19. krok
přihodíme nakrájenou mrkev
20. krok
a přihodíme nakrájenou řepu
21. krok
zamícháme a vaříme zhruba 25 minut
22. krok
mezitím si z másla a hladké mouky připravíme v menší hrnci a nebo v menší pánvi světlou máslovou jíšku
23. krok
dále si oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky. Můžeme si je zatím dát do studené vody
24. krok
až se nám omáčka provaří, tak si slijeme brambory a přidáme je do hrnce
25. krok
přidáme i jíšku, důkladně rozmícháme a vaříme alespoň dalších 20 minut
26. krok
z hotové omáčky vyndáme řapíkatý celer a žebra. Žebra obereme a maso nakrájíme na malé kostky. Maso vrátíme zpátky do hrnce. Omáčku dosolíme, dopepříme a vypneme plotnu
27. krok
boršč podáváme se zakysanou smetanou a koprem. Doporučená příloha je chleba
Načítám...
Způsob přípravy
  • vaření
  • smažení
Typ chodu
  • oběd
Potřebné vybavení
  • hrnec velký
  • hrnec malý
  • mísa
Původ receptu
  • Rusko
Kategorie / Podkategorie
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku