Pracuji...
close

Boršč

někdo vaří Boršč ve více hrncích či v hrnci plus pánvi. Ja si myslím, že hlavní podstata skvělé chuti spočívá v použití jednoho hrnce. Je to samozřejmě pouze můj názor. Boršč jsem táhnul dlouho v jednom hrnci a musím říct, že se po něm doslova zaprášilo.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
podle chuti
1 hrst kopr
na zahuštění
4 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
nejprve si nakrouháme bílé zelí na malé kousky, vložíme do mísy, zalijeme vinným octem, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme
dále si nakrájíme cibuli nahrubo
vezmeme si půlku váhy řepy a nakrájíme ji na plátky a ty ještě na čtvrtiny
ve větším hrnci si na střední teplotu rozpálíme sádlo a přihodíme k němu cibuli. Cibuli necháme zesklovatět (lehce může začít hnědnout)
k cibuli přihodíme na plátky nakrájenou řepu a za občasného míchání smažíme 4-5 minut
žebra nakrájíme na menší kusy, osolíme, opepříme
přihodíme maso do hrnce
Někdo si žebra vykostí, ale já raději vařím s kostmi, jelikož je pak vývar silnější. Maso smažíme ze všech stran dozlatova (cca 15 minut)
mezitím si nakrájíme řapíkatý celer na menší kusy (stačí na polovinu)
do hrnce nalijeme vodu tak, aby maso bylo potopené
do hrnce přidáme celer
přidáme celerovou nať (zbavenou silnějších stonků)
přidáme protlak
a nakonec přidáme bobkové listy a 5 špetek soli
vaříme nezakryté zhruba 90 minut
mezitím si nakrájíme zbytek řepy na malé kostky
dále si oloupeme a nakrájíme mrkev na půlměsíčky
do provařené omáčky přihodíme vymačkané zelí
přihodíme nakrájenou mrkev
a přihodíme nakrájenou řepu
zamícháme a vaříme zhruba 25 minut
mezitím si z másla a hladké mouky připravíme v menší hrnci a nebo v menší pánvi světlou máslovou jíšku
dále si oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky. Můžeme si je zatím dát do studené vody
až se nám omáčka provaří, tak si slijeme brambory a přidáme je do hrnce
přidáme i jíšku, důkladně rozmícháme a vaříme alespoň dalších 20 minut
z hotové omáčky vyndáme řapíkatý celer a žebra. Žebra obereme a maso nakrájíme na malé kostky. Maso vrátíme zpátky do hrnce. Omáčku dosolíme, dopepříme a vypneme plotnu
boršč podáváme se zakysanou smetanou a koprem. Doporučená příloha je chleba
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Rusko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...
Velmi zdravá a vydatná snídaně, která Vás zasytí na dlouhou dobu. Nebojte se experimentovat s různým...
Nejjednodušší zpracování úrody červeného rybízu. A v prosinci na slepení lineckého cukroví jinou mar...
Svěží letní salát, který si zaslouží pouze čerstvé ingredience. Pokud se v létě nechcete přejídat, t...
Chutný zákusek z křehkého těsta plný ovoce. Vytvořte si doma obdobu oblíbené pochoutky ze známého ře...
Na internetu mě recept hned zaujal, i když jsem si nedokázal představit jeho chuť. Musím říct, že vý...
V jednoduchosti je krása. Tento recept je ze základních surovin a zvládne ho opravdu každý. A ještě ...