Pracuji...
close

Boršč

někdo vaří Boršč ve více hrncích či v hrnci plus pánvi. Ja si myslím, že hlavní podstata skvělé chuti spočívá v použití jednoho hrnce. Je to samozřejmě pouze můj názor. Boršč jsem táhnul dlouho v jednom hrnci a musím říct, že se po něm doslova zaprášilo.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
podle chuti
1 hrst kopr
na zahuštění
4 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
nejprve si nakrouháme bílé zelí na malé kousky, vložíme do mísy, zalijeme vinným octem, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme
dále si nakrájíme cibuli nahrubo
vezmeme si půlku váhy řepy a nakrájíme ji na plátky a ty ještě na čtvrtiny
ve větším hrnci si na střední teplotu rozpálíme sádlo a přihodíme k němu cibuli. Cibuli necháme zesklovatět (lehce může začít hnědnout)
k cibuli přihodíme na plátky nakrájenou řepu a za občasného míchání smažíme 4-5 minut
žebra nakrájíme na menší kusy, osolíme, opepříme
přihodíme maso do hrnce
Někdo si žebra vykostí, ale já raději vařím s kostmi, jelikož je pak vývar silnější. Maso smažíme ze všech stran dozlatova (cca 15 minut)
mezitím si nakrájíme řapíkatý celer na menší kusy (stačí na polovinu)
do hrnce nalijeme vodu tak, aby maso bylo potopené
do hrnce přidáme celer
přidáme celerovou nať (zbavenou silnějších stonků)
přidáme protlak
a nakonec přidáme bobkové listy a 5 špetek soli
vaříme nezakryté zhruba 90 minut
mezitím si nakrájíme zbytek řepy na malé kostky
dále si oloupeme a nakrájíme mrkev na půlměsíčky
do provařené omáčky přihodíme vymačkané zelí
přihodíme nakrájenou mrkev
a přihodíme nakrájenou řepu
zamícháme a vaříme zhruba 25 minut
mezitím si z másla a hladké mouky připravíme v menší hrnci a nebo v menší pánvi světlou máslovou jíšku
dále si oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky. Můžeme si je zatím dát do studené vody
až se nám omáčka provaří, tak si slijeme brambory a přidáme je do hrnce
přidáme i jíšku, důkladně rozmícháme a vaříme alespoň dalších 20 minut
z hotové omáčky vyndáme řapíkatý celer a žebra. Žebra obereme a maso nakrájíme na malé kostky. Maso vrátíme zpátky do hrnce. Omáčku dosolíme, dopepříme a vypneme plotnu
boršč podáváme se zakysanou smetanou a koprem. Doporučená příloha je chleba
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, smažení
Typ chodu:
oběd
Původ:
Rusko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...