Načítání...
X
„ nebojte se něco dobrého uvařit "
menu UVAŘSiSÁM.cz account_circle search

Boršč | Recept

někdo vaří Boršč ve více hrncích či v hrnci plus pánvi. Ja si myslím, že hlavní podstata skvělé chuti spočívá v použití jednoho hrnce. Je to samozřejmě pouze můj názor. Boršč jsem táhnul dlouho v jednom hrnci a musím říct, že se po něm doslova zaprášilo.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Boublas
Autor receptu
Ingredience
podle chuti
kopr 1 hrst
smetana zakysaná 1 kelímek
na zahuštění
mouka hladká pšeničná 4 lžíce
máslo 4 lžíce
Další informace
Pracnost: Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy: vaření, smažení
Typ chodu: oběd
Původ: Rusko
Postup
Krok 1
nejprve si nakrouháme bílé zelí na malé kousky, vložíme do mísy, zalijeme vinným octem, přidáme lžičku soli a důkladně zamícháme
Krok 2
dále si nakrájíme cibuli nahrubo
Krok 3
vezmeme si půlku váhy řepy a nakrájíme ji na plátky a ty ještě na čtvrtiny
Krok 4
ve větším hrnci si na střední teplotu rozpálíme sádlo a přihodíme k němu cibuli. Cibuli necháme zesklovatět (lehce může začít hnědnout)
Krok 5
k cibuli přihodíme na plátky nakrájenou řepu a za občasného míchání smažíme 4-5 minut
Krok 6
žebra nakrájíme na menší kusy, osolíme, opepříme
Krok 7
přihodíme maso do hrnce
Krok 8
Někdo si žebra vykostí, ale já raději vařím s kostmi, jelikož je pak vývar silnější. Maso smažíme ze všech stran dozlatova (cca 15 minut)
Krok 9
mezitím si nakrájíme řapíkatý celer na menší kusy (stačí na polovinu)
Krok 10
do hrnce nalijeme vodu tak, aby maso bylo potopené
Krok 11
do hrnce přidáme celer
Krok 12
přidáme celerovou nať (zbavenou silnějších stonků)
Krok 13
přidáme protlak
Krok 14
a nakonec přidáme bobkové listy a 5 špetek soli
Krok 15
vaříme nezakryté zhruba 90 minut
Krok 16
mezitím si nakrájíme zbytek řepy na malé kostky
Krok 17
dále si oloupeme a nakrájíme mrkev na půlměsíčky
Krok 18
do provařené omáčky přihodíme vymačkané zelí
Krok 19
přihodíme nakrájenou mrkev
Krok 20
a přihodíme nakrájenou řepu
Krok 21
zamícháme a vaříme zhruba 25 minut
Krok 22
mezitím si z másla a hladké mouky připravíme v menší hrnci a nebo v menší pánvi světlou máslovou jíšku
Krok 23
dále si oškrabeme brambory a nakrájíme na kostičky. Můžeme si je zatím dát do studené vody
Krok 24
až se nám omáčka provaří, tak si slijeme brambory a přidáme je do hrnce
Krok 25
přidáme i jíšku, důkladně rozmícháme a vaříme alespoň dalších 20 minut
Krok 26
z hotové omáčky vyndáme řapíkatý celer a žebra. Žebra obereme a maso nakrájíme na malé kostky. Maso vrátíme zpátky do hrnce. Omáčku dosolíme, dopepříme a vypneme plotnu
Krok 27
boršč podáváme se zakysanou smetanou a koprem. Doporučená příloha je chleba
Sdílejte recept