Načítání...
close

Kulajda

nejlepší polévky z hub jsou pro mě bramboračka a kulajda. Doporučuji dělat z čerstvých hub, aby měla polévka vždy silnou houbovou chuť. Se zastřeným vejcem přidáte polévce šmrnc a další skvělou chuť
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 30 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 8 let
Ingredience
obecně
2-3 kus brambory
1-2 hrst houby
200 mililitr smetana 33%
1 lžíce kopr
min 1 lžička ocet
min 1 špetka cukr krystal
min 1 špetka sůl
podle chuti
2-3 kus vejce
na smažení
3 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
jako základ na polévku si připravíme máslovou jíšku. Rozpálíme si tedy hrnec na střední teplotu, rozpálíme v něm máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání připravíme trošku tmavší jíšku
hotovou jíšku zalijeme vývarem a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu
mezitím si oškrabeme a na malé kostičky nakrájíme brambory. Nakonec jsem použil 2 brambory, 3 mi přislo už hodně, ale záleží na Vás
nakrájíme si na malé kousky houby
houby společně s bramborami přidáme do polévky, zamícháme a vaříme, dokud nám brambory nezměknou
když nám začnou brambory měknout, tak začneme dochucovat cukrem, octem, solí a pepřem. Mám rád kulajdu kyselejší, tak dávám více octa (ale pozor, raději přidejte málo, chvilku povařte, ochutnejte a pořípadě dolejte další). Nebojte se dát i více cukru. Po dochucení chvilku provařte
mezitím si nakrájejte kopr najemno. Silnější stonky vyhoďte, jelikož jsou hořké a trpké. Já jsem bohužel měl pouze mražený kopr, ale svou úlohu splnil
do provařené a ochucené polévky vlijeme smetanu. Kupte smetanu pouze s vyšším obsahem tuku, jinak se Vám může polévka srazit. Polévku zamícháme a přivedeme k varu. Potom přidáme kopr, zamícháme, dosolíme, dopepříme, dosladíme a vypneme plotnu
do kulajdy je dobré si udělat zastřené vejce a nebo si můžete do polévky ke konci vaření vejce vyklepnout, rozmíchat a uvařit
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Vybavení kuchyně:
hrnec
Původ:
Česko