Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Dnes je 17.02.2019 a svátek má Miloslava

Kulajda

„ nejlepší polévky z hub jsou pro mě bramboračka a kulajda. Doporučuji dělat z čerstvých hub, aby měla polévka vždy silnou houbovou chuť. Se zastřeným vejcem přidáte polévce šmrnc a další skvělou chuť “
Příprava
10
minut
Vaření
30
minut
Ingredience
obecně
podle chuti
na smažení
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
jako základ na polévku si připravíme máslovou jíšku. Rozpálíme si tedy hrnec na střední teplotu, rozpálíme v něm máslo a přidáme mouku. Za stálého míchání připravíme trošku tmavší jíšku
2. krok
hotovou jíšku zalijeme vývarem a důkladně rozmícháme. Přivedeme k varu
3. krok
mezitím si oškrabeme a na malé kostičky nakrájíme brambory. Nakonec jsem použil 2 brambory, 3 mi přislo už hodně, ale záleží na Vás
4. krok
nakrájíme si na malé kousky houby
5. krok
houby společně s bramborami přidáme do polévky, zamícháme a vaříme, dokud nám brambory nezměknou
6. krok
když nám začnou brambory měknout, tak začneme dochucovat cukrem, octem, solí a pepřem. Mám rád kulajdu kyselejší, tak dávám více octa (ale pozor, raději přidejte málo, chvilku povařte, ochutnejte a pořípadě dolejte další). Nebojte se dát i více cukru. Po dochucení chvilku provařte
7. krok
mezitím si nakrájejte kopr najemno. Silnější stonky vyhoďte, jelikož jsou hořké a trpké. Já jsem bohužel měl pouze mražený kopr, ale svou úlohu splnil
8. krok
do provařené a ochucené polévky vlijeme smetanu. Kupte smetanu pouze s vyšším obsahem tuku, jinak se Vám může polévka srazit. Polévku zamícháme a přivedeme k varu. Potom přidáme kopr, zamícháme, dosolíme, dopepříme, dosladíme a vypneme plotnu
9. krok
do kulajdy je dobré si udělat zastřené vejce a nebo si můžete do polévky ke konci vaření vejce vyklepnout, rozmíchat a uvařit
Načítám...
Způsob přípravy
  • smažení
  • vaření
Typ chodu
  • oběd
  • večeře
Potřebné vybavení
  • hrnec
Původ receptu
  • Česko
Kategorie / Podkategorie
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku