X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Znojemská hovězí pečeně

Načítám...
pokud máte doma spoustu sklenic s nakládanými okurkami od babičky, jako já :-) , tak znojemská je jasná volba. Dělal jsem ji poprvé a určitě ne naposled. Do omáčky jsem nakrájel tři okurky, ale myslím si, že jich tam může být o hodně víc. Používejte okurky s dobrým lakem, nejlépe domácí.
Příprava 15 minut
Vaření 150 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Maso / Jatečné maso, Omáčky / Masové omáčky
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd
Vybavení kuchyně: hrnec velký, cedník
Původ: Česko

Ingredience

Související recepty:
na smažení
vepřové sádlo 5 lžíce
na zahuštění
mouka hladká pšeničná min 1 lžíce
vepřové sádlo min 1 lžíce
obecně
cibule 4-5 ks
hořčice plnotučná 3-4 lžíce
hovězí přední krk 1 kg
lak z okurek min 1 hrnek
okurka kyselá min 3 ks
pepř černý drcený min 1 špetka
špek 100 g
sůl min 1 špetka
vývar hovězí 1,5 l

Postup

maso omyjeme, osušíme a pomocí tenkého dlouhého nože do něj uděláme hluboké zářezy (pro špek). Ze špeku si nakrájíme dlouhé klínky a našpikujeme jimi maso
maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme
v hrnci si rozpálíme sádlo a maso na něm z každé strany opečeme (zatáhneme)
smažíme krásně dohněda. Tímto smažením si vytváříme základ pro omáčku
osmažené maso vyndáme hrnce a odložíme stranou. Oloupeme a nakrájíme si cibuli najemno. Vhodíme ji do hrnce a s častým mícháním smažíme dohněda. Osmažená cibulka a masové výpečky je výborný základ pro omáčku. Pokud Vám zbylo trošku špeku, tak ho nakrájejte a vhoďte do hrnce k cibuli
když máme cibulku pořádně osmaženou, tak přidáme hořčici. Dal jsem zhruba 4 lžíce. Zamícháme a minutku osmahnem
dále přidáme trošku mouky, a za stálého míchání minutku osmahnem. Pokud budete zahušťovat omáčku jíškou, tak tento krok můžete vynechat.
základ zalijeme vývarem a dobře promícháme
dále přilijeme lak z okurek. Nalil jsem zhruba půlku sklenice. Lakem můžete omáčku dochutit ještě na konci vaření
přivedeme omáčku k varu a přidáme do ní maso. Pokud jste měli maso někde v talíři, tak všechnu šťávu, kterou tam maso nechalo, vlijte do hrnce. Žádná chuť se nesmí ztratit :-) Vaříme pod pokličkou, dokud není maso měkké. Myslím že 2 hodiny by měli stačit. Občas promícháme. Občas můžeme přilít trošku vody
když máme maso měkké, tak ho zase vyndáme někam na talíř. Omáčku přecedíme do nějakého dalšího hrnce
omáčku přivedeme opět k varu a dozahustíme sádlovou jíškou. Dále už jenom dosolíme, dopepříme a přidáme pokrájené kyselé okurky. Jíšku v omáčce provařte alespoň dvacet minut. Můžete ještě dochutit troškou laku z okurek
maso si nakrájejte na plátky přes vlákno a dejte zpět do omáčky
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
Facebook
Twitter