Pracuji...
close

Znojemská hovězí pečeně

pokud máte doma spoustu sklenic s nakládanými okurkami od babičky, jako já :-) , tak znojemská je jasná volba. Dělal jsem ji poprvé a určitě ne naposled. Do omáčky jsem nakrájel tři okurky, ale myslím si, že jich tam může být o hodně víc. Používejte okurky s dobrým lakem, nejlépe domácí.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut
Ingredience
obecně
4-5 kus cibule
100 gram špek
min 1 špetka sůl
min 1 hrnek lak z okurek
na smažení
na zahuštění
min 1 lžíce vepřové sádlo
Sdílejte recept
Postup
maso omyjeme, osušíme a pomocí tenkého dlouhého nože do něj uděláme hluboké zářezy (pro špek). Ze špeku si nakrájíme dlouhé klínky a našpikujeme jimi maso
maso ze všech stran důkladně osolíme a opepříme
v hrnci si rozpálíme sádlo a maso na něm z každé strany opečeme (zatáhneme)
smažíme krásně dohněda. Tímto smažením si vytváříme základ pro omáčku
osmažené maso vyndáme hrnce a odložíme stranou. Oloupeme a nakrájíme si cibuli najemno. Vhodíme ji do hrnce a s častým mícháním smažíme dohněda. Osmažená cibulka a masové výpečky je výborný základ pro omáčku. Pokud Vám zbylo trošku špeku, tak ho nakrájejte a vhoďte do hrnce k cibuli
když máme cibulku pořádně osmaženou, tak přidáme hořčici. Dal jsem zhruba 4 lžíce. Zamícháme a minutku osmahnem
dále přidáme trošku mouky, a za stálého míchání minutku osmahnem. Pokud budete zahušťovat omáčku jíškou, tak tento krok můžete vynechat.
základ zalijeme vývarem a dobře promícháme
dále přilijeme lak z okurek. Nalil jsem zhruba půlku sklenice. Lakem můžete omáčku dochutit ještě na konci vaření
přivedeme omáčku k varu a přidáme do ní maso. Pokud jste měli maso někde v talíři, tak všechnu šťávu, kterou tam maso nechalo, vlijte do hrnce. Žádná chuť se nesmí ztratit :-) Vaříme pod pokličkou, dokud není maso měkké. Myslím že 2 hodiny by měli stačit. Občas promícháme. Občas můžeme přilít trošku vody
když máme maso měkké, tak ho zase vyndáme někam na talíř. Omáčku přecedíme do nějakého dalšího hrnce
omáčku přivedeme opět k varu a dozahustíme sádlovou jíškou. Dále už jenom dosolíme, dopepříme a přidáme pokrájené kyselé okurky. Jíšku v omáčce provařte alespoň dvacet minut. Můžete ještě dochutit troškou laku z okurek
maso si nakrájejte na plátky přes vlákno a dejte zpět do omáčky
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd
Vybavení kuchyně:
hrnec velký , cedník
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...