Pracuji...
close

Domácí pečené bulky

chtěli jste si někdy udělat domácí hamburger a nesehnali jste pořádnou bulku? Tak neváhejte a udělějte si ji doma. Je to docela i lehký a hlavně kvalitní a poctivý. Z množství ingrediencí, které jsou uvedeny v receptu, se mi podařilo udělat 46 malých bulek. Dělal jsem z nich totiž mini hamburgery
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 2 hodiny
Doba vaření: 12 minut
Ingredience
těsto
42 gram droždí
1 a 1/2 lžíce sůl
na posypání
min 1 lžíce semínka sezamová
na potření
1/2 hrnek voda
Sdílejte recept
Postup
jako první si ohřejeme mléko. Stačí nám vlažné. Bude se přilévat ke kvasnicím, takže nesmí být příliš horké
připravíme si větší mísu a rozdrobíme do ní kvasnice
kvasnice zalijeme vlažným/teplým mlékem
kvasnice v mléce rozmíchejte, aby se rozpustily
přidáme sádlo a sůl
sádlo v mléce mícháním rozpustíme
přisypeme cca půl kila mouky a začneme těsto zpracovávat. Těsto musí být hladké a důkladně propracované. Takže zpracovávejte a chvilkami přisypávejte mouku, dokud těsto nepřestane lepit
těsto zakryjte utěrkou a nechte někde na suchém a nevětraném místě odpočinout (cca půl hodiny)
těsto Vám za tu dobu trošku nakyne
z odpočinutého těsta si trošku odtrhněte a na pomoučeném vále z něj vyválejte dlouhý váleček (cca 5 cm průměr)
váleček si nakrájejte na požadované velikosti. Mějte na paměti, že po upečení těsto zdvojnásobí svůj objem
jednotlivé kousky uvalíme v ruce do bulky (kuličky) a rozložíme na pekáč. Jelikož jsem dělal mini bulky a měl jsem jich hodně, tak jsem použil více pekáčů
nyní budeme bulky potírat vodou a posypávat sezamem. Tento krok samozřejmě není povinný. Kdo to nechce mít posypaný, tak si to holt neposype :-) Připravte si hrnek s vodou, misku se sezamovými semínkami a mašlovačku. Mášlovačku namočíme do vody a potřeme bulku (pomašlujeme bulku). Potírat můžete i rozmíchaným vajíčkem a nebo rozmíchaným vajíčkem s vodou
namočenou bulku posypeme sezamem. Množství ponechám na Vás
pokud máte 46 bulek jako já, tak je to docela piplačka :-)
bulky pečeme na 230° cca 12 minut dozlatova
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, pečení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.
Vynikající recept z jednoho hrnce, který je rychlý a hrozně dobrý. V létě lze použít sezónní zelenin...
Jeden z klasických receptů na bábovku, který zvládne úplně každý. Takhle v neděli ke kafíčku a nebo ...
I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned v...
Po dlouhé době poctivá omáčka. Buďte trpělivý s cibulí, aby byla co nejhnědší. Chuť pak bude o to si...