Načítání...
close

Hovězí játra na víně

na hovězí játra jsem narazil v obchodě náhodou a samozřejmě jsem si je hned musel koupil. Nikdy jsem z nich totiž nevařil. No nekupte to za 36 korun kilo. Za málo peněz, hodně muziky :-)
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 1 hodina 10 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 8 let
Ingredience
obecně
3-4 stroužek česnek
1 kus mrkev
1/4 kus celer
1 kus cibule
500 mililitr víno červené
1-2 lžíce majoránka
1 lžička rozmarýn
min 1 špetka sůl
Sdílejte recept
Postup
očistíme, oškrabeme a nakrájíme na malé kousky celer, petržel a mrkev
připravíme si větší hrnec a dáme do něj na střední teplotu rozpálit olej. Přihodíme nakrájenou zeleninu a smažíme, dokud nám nezačne lehce hnědnout
mezitím si můžeme nakrájet cibuli
k lehce nahnědlé zelenině přisypeme cibuli a smažíme dále
mezitím si nakrájíme uzený bůček na kostičky. Místo bůčku můžete dát slaninu (což je ve své podstatě to samé)
bůček přihodíme do hrnce v době, kdy nám začne cibulka hnědnout. Zamícháme a smažíme dále cca 5 minut
mezitím si nakrájíme česnek na jemno
nakrájíme si i játra na menší kousky, ale né moc malé, jelikož játra potom zmenší svůj objem. Blány odřežte
do hrnce přihodíme česnek a zamícháme
hned po česneku přihodíme játra, trošku osolíme, opepříme a zamícháme
dále přisypeme majoránku a rozmarýn. Zamícháme a tak 3 minutky s občasným mícháním smažíme
přidáme protlak a zamícháme
za stálého míchání protlak minutku osmahneme
zalijeme vínem, zamícháme a vaříme bez pokličky minimálně 45 minut. Občas můžeme dolít trošku vody a nebo hovězího vývaru
pokud jsou játra měkká, tak omáčku dosolíme, dopepříme a podáváme
jako přílohu doporučuji špecle, těstoviny a nebo bramborovou kaši
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Vybavení kuchyně:
hrnec velký
Původ:
Česko