X
Do nového roku Vám přeji co nejméně spálených jídel a hlavně zdraví

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept / Domácí koblihy
Načítám...
Popis receptu
Tento recept byl nastartován výletem do Linze, kde jsem na adventních trzích ochutnal domácí koblihu s jablečným pyré a prostě jsem si to doma musel vyzkoušet :-) Musím říct, že mi chutná více neplněná kobliha a raději si ji do něčeho namáčím. Mohu doporučit jablkovou přesnídávku
Příprava 100 minut
Vaření 5 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Sladké / Buchty
Druh přípravy: hnětení, smažení, kynutí
Typ chodu: dezert
Vybavení kuchyně: pánev, mísa velká
Příležitost: dětská oslava, svatební hostina, narozeniny
Původ: Česko
Ingredience
Ingredience
na posypání
cukr moučka 1/2 hrnek
příloha
marmeláda jahodová 1/2 hrnek
přesnídávka jablečná 1/2 hrnek
těsto
cukr krystal 4-5 lžíce
droždí 42 g
máslo 80 g
mléko plnotučné 500 ml
mouka polohrubá 1 kg
olej slunečnicový 1 hrnek
rum 5 lžíce
vejce 4 ks
Postup
1.
nejdříve si připravíme menší misku, ve které si vytvoříme kvásek. Rozdrobte do misky kvasnice a přisypte lžíci cukru. Zatřeste miskou, aby se cukr promíchal s kvasnicemi a nechte chvilku odstát. Kvasnice se Vám aktivují a začnou se roztékat
2.
lžící kvasnice rozmíchejte
3.
potom přilijte 250 ml vlažného mléka, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Misku přikryjte utěrkou
4.
nyní si z vajíček oddělte žloutky a bílky. Bílky potřebovat nebudeme, můžete si z nich udělat třeba míchané vajíčka :-)
5.
do větší mísy nasypeme trochu mouky (asi tak 1/2 kg). Dále přisypeme zbytek cukru. Já jsem použil domácí vanilkový cukr
6.
přilijeme rum
7.
přidáme rozpuštěné máslo, které jsem si rozpustil v hrnečku v mikrovlnce
8.
přilijeme zbytek mléka
9.
přidáme žloutky
10.
a jdeme zkontrolovat kvásek. Měl by Vám krásně vzejít, podobně jako vidíte na fotce
11.
přidáme kvásek do mísy a začneme zpracovávat těsto
12.
těsto důkladně prohněteme. Použijte buď ruce a nebo nějaký hnětač. Po chvilkách přisypávejte mouku a zpracovávejte. Toto opakujte, dokud těsto nebude lepit
13.
zpracované hladké těsto posypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém a nevětraném místě vykynout (alespoň 1 hodinu)
14.
těsto by Vám mělo krásně vykynout
15.
z těsta si odtrhneme kousek velikosti sevřené dlaně. Z kousku těsta v rukou uděláme kuličku a tu lehce rozplácneme na pomoučený val. Prsty ještě můžeme těsto lehce rozmačkat do stran
16.
rozpálíme si pánev na střední teplotu, přilijeme olej a osmažíme na něm koblihy. Smažíme z obou stran, z každé cca 2-3 minuty. Hlídejte si to, aby jste neměli koblihy moc černé
17.
pečte do krásné tmavě hnědé barvy
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
638 bodů
Facebook