Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Domácí koblihy

Tento recept byl nastartován výletem do Linze, kde jsem na adventních trzích ochutnal domácí koblihu s jablečným pyré a prostě jsem si to doma musel vyzkoušet :-) Musím říct, že mi chutná více neplněná kobliha a raději si ji do něčeho namáčím. Mohu doporučit jablkovou přesnídávku
Příprava
100
minut
Vaření
5
minut
Ingredience
těsto
na posypání
příloha
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
nejdříve si připravíme menší misku, ve které si vytvoříme kvásek. Rozdrobte do misky kvasnice a přisypte lžíci cukru. Zatřeste miskou, aby se cukr promíchal s kvasnicemi a nechte chvilku odstát. Kvasnice se Vám aktivují a začnou se roztékat
2. krok
lžící kvasnice rozmíchejte
3. krok
potom přilijte 250 ml vlažného mléka, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Misku přikryjte utěrkou
4. krok
nyní si z vajíček oddělte žloutky a bílky. Bílky potřebovat nebudeme, můžete si z nich udělat třeba míchané vajíčka :-)
5. krok
do větší mísy nasypeme trochu mouky (asi tak 1/2 kg). Dále přisypeme zbytek cukru. Já jsem použil domácí vanilkový cukr
6. krok
přilijeme rum
7. krok
přidáme rozpuštěné máslo, které jsem si rozpustil v hrnečku v mikrovlnce
8. krok
přilijeme zbytek mléka
9. krok
přidáme žloutky
10. krok
a jdeme zkontrolovat kvásek. Měl by Vám krásně vzejít, podobně jako vidíte na fotce
11. krok
přidáme kvásek do mísy a začneme zpracovávat těsto
12. krok
těsto důkladně prohněteme. Použijte buď ruce a nebo nějaký hnětač. Po chvilkách přisypávejte mouku a zpracovávejte. Toto opakujte, dokud těsto nebude lepit
13. krok
zpracované hladké těsto posypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém a nevětraném místě vykynout (alespoň 1 hodinu)
14. krok
těsto by Vám mělo krásně vykynout
15. krok
z těsta si odtrhneme kousek velikosti sevřené dlaně. Z kousku těsta v rukou uděláme kuličku a tu lehce rozplácneme na pomoučený val. Prsty ještě můžeme těsto lehce rozmačkat do stran
16. krok
rozpálíme si pánev na střední teplotu, přilijeme olej a osmažíme na něm koblihy. Smažíme z obou stran, z každé cca 2-3 minuty. Hlídejte si to, aby jste neměli koblihy moc černé
17. krok
pečte do krásné tmavě hnědé barvy
Načítám...
Způsob přípravy
  • hnětení
  • smažení
  • kynutí
Typ chodu
  • dezert
Příležitost
Potřebné vybavení
  • pánev
  • mísa velká
Původ receptu
  • Česko
Kategorie / Podkategorie
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku