X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Domácí koblihy

Načítám...
Tento recept byl nastartován výletem do Linze, kde jsem na adventních trzích ochutnal domácí koblihu s jablečným pyré a prostě jsem si to doma musel vyzkoušet :-) Musím říct, že mi chutná více neplněná kobliha a raději si ji do něčeho namáčím. Mohu doporučit jablkovou přesnídávku
Příprava 100 minut
Vaření 5 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Sladké / Buchty
Druh přípravy: hnětení, smažení, kynutí
Typ chodu: dezert
Vybavení kuchyně: pánev, mísa velká
Příležitost: dětská oslava, svatební hostina, narozeniny
Původ: Česko

Ingredience

Postup

nejdříve si připravíme menší misku, ve které si vytvoříme kvásek. Rozdrobte do misky kvasnice a přisypte lžíci cukru. Zatřeste miskou, aby se cukr promíchal s kvasnicemi a nechte chvilku odstát. Kvasnice se Vám aktivují a začnou se roztékat
lžící kvasnice rozmíchejte
potom přilijte 250 ml vlažného mléka, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Misku přikryjte utěrkou
nyní si z vajíček oddělte žloutky a bílky. Bílky potřebovat nebudeme, můžete si z nich udělat třeba míchané vajíčka :-)
do větší mísy nasypeme trochu mouky (asi tak 1/2 kg). Dále přisypeme zbytek cukru. Já jsem použil domácí vanilkový cukr
přilijeme rum
přidáme rozpuštěné máslo, které jsem si rozpustil v hrnečku v mikrovlnce
přilijeme zbytek mléka
přidáme žloutky
a jdeme zkontrolovat kvásek. Měl by Vám krásně vzejít, podobně jako vidíte na fotce
přidáme kvásek do mísy a začneme zpracovávat těsto
těsto důkladně prohněteme. Použijte buď ruce a nebo nějaký hnětač. Po chvilkách přisypávejte mouku a zpracovávejte. Toto opakujte, dokud těsto nebude lepit
zpracované hladké těsto posypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém a nevětraném místě vykynout (alespoň 1 hodinu)
těsto by Vám mělo krásně vykynout
z těsta si odtrhneme kousek velikosti sevřené dlaně. Z kousku těsta v rukou uděláme kuličku a tu lehce rozplácneme na pomoučený val. Prsty ještě můžeme těsto lehce rozmačkat do stran
rozpálíme si pánev na střední teplotu, přilijeme olej a osmažíme na něm koblihy. Smažíme z obou stran, z každé cca 2-3 minuty. Hlídejte si to, aby jste neměli koblihy moc černé
pečte do krásné tmavě hnědé barvy
Komentáře
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit...
712 bodů
Facebook
Twitter