Pracuji...
close

Domácí koblihy

Tento recept byl nastartován výletem do Linze, kde jsem na adventních trzích ochutnal domácí koblihu s jablečným pyré a prostě jsem si to doma musel vyzkoušet :-) Musím říct, že mi chutná více neplněná kobliha a raději si ji do něčeho namáčím. Mohu doporučit jablkovou přesnídávku
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
Doba vaření: 5 minut
Ingredience
těsto
5 lžíce rum
4 kus vejce
80 gram máslo
4-5 lžíce cukr krystal
42 gram droždí
na posypání
1/2 hrnek cukr moučka
Sdílejte recept
Postup
nejdříve si připravíme menší misku, ve které si vytvoříme kvásek. Rozdrobte do misky kvasnice a přisypte lžíci cukru. Zatřeste miskou, aby se cukr promíchal s kvasnicemi a nechte chvilku odstát. Kvasnice se Vám aktivují a začnou se roztékat
lžící kvasnice rozmíchejte
potom přilijte 250 ml vlažného mléka, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Misku přikryjte utěrkou
nyní si z vajíček oddělte žloutky a bílky. Bílky potřebovat nebudeme, můžete si z nich udělat třeba míchané vajíčka :-)
do větší mísy nasypeme trochu mouky (asi tak 1/2 kg). Dále přisypeme zbytek cukru. Já jsem použil domácí vanilkový cukr
přilijeme rum
přidáme rozpuštěné máslo, které jsem si rozpustil v hrnečku v mikrovlnce
přilijeme zbytek mléka
přidáme žloutky
a jdeme zkontrolovat kvásek. Měl by Vám krásně vzejít, podobně jako vidíte na fotce
přidáme kvásek do mísy a začneme zpracovávat těsto
těsto důkladně prohněteme. Použijte buď ruce a nebo nějaký hnětač. Po chvilkách přisypávejte mouku a zpracovávejte. Toto opakujte, dokud těsto nebude lepit
zpracované hladké těsto posypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém a nevětraném místě vykynout (alespoň 1 hodinu)
těsto by Vám mělo krásně vykynout
z těsta si odtrhneme kousek velikosti sevřené dlaně. Z kousku těsta v rukou uděláme kuličku a tu lehce rozplácneme na pomoučený val. Prsty ještě můžeme těsto lehce rozmačkat do stran
rozpálíme si pánev na střední teplotu, přilijeme olej a osmažíme na něm koblihy. Smažíme z obou stran, z každé cca 2-3 minuty. Hlídejte si to, aby jste neměli koblihy moc černé
pečte do krásné tmavě hnědé barvy
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Sladké / Buchty
Způsob přípravy:
hnětení, smažení, kynutí
Typ chodu:
dezert
Vybavení kuchyně:
pánev , mísa velká
Příležitost:
dětská oslava, svatební hostina, narozeniny
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...