Pracuji...
close

Domácí koblihy

Tento recept byl nastartován výletem do Linze, kde jsem na adventních trzích ochutnal domácí koblihu s jablečným pyré a prostě jsem si to doma musel vyzkoušet :-) Musím říct, že mi chutná více neplněná kobliha a raději si ji do něčeho namáčím. Mohu doporučit jablkovou přesnídávku
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
Doba vaření: 5 minut
Ingredience
těsto
5 lžíce rum
4 kus vejce
80 gram máslo
4-5 lžíce cukr krystal
42 gram droždí
na posypání
1/2 hrnek cukr moučka
Sdílejte recept
Postup
nejdříve si připravíme menší misku, ve které si vytvoříme kvásek. Rozdrobte do misky kvasnice a přisypte lžíci cukru. Zatřeste miskou, aby se cukr promíchal s kvasnicemi a nechte chvilku odstát. Kvasnice se Vám aktivují a začnou se roztékat
lžící kvasnice rozmíchejte
potom přilijte 250 ml vlažného mléka, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Misku přikryjte utěrkou
nyní si z vajíček oddělte žloutky a bílky. Bílky potřebovat nebudeme, můžete si z nich udělat třeba míchané vajíčka :-)
do větší mísy nasypeme trochu mouky (asi tak 1/2 kg). Dále přisypeme zbytek cukru. Já jsem použil domácí vanilkový cukr
přilijeme rum
přidáme rozpuštěné máslo, které jsem si rozpustil v hrnečku v mikrovlnce
přilijeme zbytek mléka
přidáme žloutky
a jdeme zkontrolovat kvásek. Měl by Vám krásně vzejít, podobně jako vidíte na fotce
přidáme kvásek do mísy a začneme zpracovávat těsto
těsto důkladně prohněteme. Použijte buď ruce a nebo nějaký hnětač. Po chvilkách přisypávejte mouku a zpracovávejte. Toto opakujte, dokud těsto nebude lepit
zpracované hladké těsto posypeme troškou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém a nevětraném místě vykynout (alespoň 1 hodinu)
těsto by Vám mělo krásně vykynout
z těsta si odtrhneme kousek velikosti sevřené dlaně. Z kousku těsta v rukou uděláme kuličku a tu lehce rozplácneme na pomoučený val. Prsty ještě můžeme těsto lehce rozmačkat do stran
rozpálíme si pánev na střední teplotu, přilijeme olej a osmažíme na něm koblihy. Smažíme z obou stran, z každé cca 2-3 minuty. Hlídejte si to, aby jste neměli koblihy moc černé
pečte do krásné tmavě hnědé barvy
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Sladké / Buchty
Způsob přípravy:
hnětení, smažení, kynutí
Typ chodu:
dezert
Vybavení kuchyně:
pánev , mísa velká
Příležitost:
dětská oslava, svatební hostina, narozeniny
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.
Vynikající recept z jednoho hrnce, který je rychlý a hrozně dobrý. V létě lze použít sezónní zelenin...
Jeden z klasických receptů na bábovku, který zvládne úplně každý. Takhle v neděli ke kafíčku a nebo ...
I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned v...
Po dlouhé době poctivá omáčka. Buďte trpělivý s cibulí, aby byla co nejhnědší. Chuť pak bude o to si...