Načítání...
close

Bramborové placky

receptů z brambor není nikdy dost. Bramborové placky patří mezi staročeské recepty a s dobrým sádlem a škvarky je to výborná pochoutka
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 1 hodina
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Ingredience
těsto
1 kilogram brambory
min 1 špetka sůl
na posypání
podle chuti
1/2 hrnek škvarky
na potření
Sdílejte recept
Postup
brambory si uvaříme ve slupce s trochou soli. Je dobré si je nechat do druhého dne odpočinout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo
brambory trošku osolíme, přisypeme mouku a začneme zpracovávat těsto
těsto propracujte důkladně, nejlépe rukama. Těsto by nemělo lepit. Mouky by mělo být tolik, jako je váha jedné třetiny brambor
těsto na valu vyválejte na dlouhý váleček. Těsto při práci lehce podsypávejte moukou
těsto nakrájejte na menší kousky, ze kterých následně budete válet tenké placky. Při válení si těsto lehce podsypávejte moukou
jednotlivé placky pečte na suché pánvi. Mě se osvědčila keramická pánev. Pečte maximálně 5 minut z každé strany a nebo do lehkého zhnědnutí. Pokud by jste pekli moc dlouho, placka by byla tvrdší. Zbylou zpečenou mouku z pánve průběžně odstraňujte
hotovou teplou placku potírejte rozehřátým sádlem. Pro lepší chuť přidejte do těsta nakrájené škvarky. Placky jsou dobré i na sladko, například s cukrem a mákem
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení
Typ chodu:
svačina
Původ:
Česko