X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Recept
Načítám...
Bramborové placky
receptů z brambor není nikdy dost. Bramborové placky patří mezi staročeské recepty a s dobrým sádlem a škvarky je to výborná pochoutka
Příprava 60 minut
Vaření 60 minut
Pracnost: Recept zvládne každý, ale chce to trošku snahy
Kategorie: Přílohy / Z brambor, Pečivo / Těsta
Druh přípravy: smažení
Typ chodu: svačina
Vybavení kuchyně: pánev, váleček na těsto, struhadlo hrubé
Související recepty: Domácí sádlo a škvarky
Původ: Česko
Ingredience
na posypání
mouka hladká 100 g
na potření
vepřové sádlo 5 lžíce
podle chuti
škvarky 1/2 hrnek
těsto
brambory 1 kg
mouka hladká 350 g
sůl min 1 špetka
Postup
brambory si uvaříme ve slupce s trochou soli. Je dobré si je nechat do druhého dne odpočinout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo
brambory trošku osolíme, přisypeme mouku a začneme zpracovávat těsto
těsto propracujte důkladně, nejlépe rukama. Těsto by nemělo lepit. Mouky by mělo být tolik, jako je váha jedné třetiny brambor
těsto na valu vyválejte na dlouhý váleček. Těsto při práci lehce podsypávejte moukou
těsto nakrájejte na menší kousky, ze kterých následně budete válet tenké placky. Při válení si těsto lehce podsypávejte moukou
jednotlivé placky pečte na suché pánvi. Mě se osvědčila keramická pánev. Pečte maximálně 5 minut z každé strany a nebo do lehkého zhnědnutí. Pokud by jste pekli moc dlouho, placka by byla tvrdší. Zbylou zpečenou mouku z pánve průběžně odstraňujte
hotovou teplou placku potírejte rozehřátým sádlem. Pro lepší chuť přidejte do těsta nakrájené škvarky. Placky jsou dobré i na sladko, například s cukrem a mákem
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Kuchařky
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
647 bodů
Facebook