Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Boloňské špagety

Popis receptu
jeden z klasických receptů na boloňskou omáčku. Někde jsem i viděl dávat do ní mléko, ale to jsem tam nedával. Je to asi spíše na zjemnění omáčky. Boloňská omáčka by se měla vařit dlouho, takzvaně táhnout i několik hodin
Příprava
15
minut
Vaření
60
minut
  • Způsob přípravy: smažení, vaření,
  • Typ chodu: oběd, večeře,
  • Potřebné vybavení: mlýnek na pepř, struhadlo hrubé, hrnec,
  • Původ receptu: Itálie,
Načítám...
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
obecně
bazalka 1 lžíce
celer 1/4 ks
česnek 2-3 stroužek
cibule 2 ks
mleté maso (hovězí/vepřové) 600 g
mrkev 1 ks
muškátový oříšek mletý 1/2 lžička
pepř černý drcený min 1 špetka
rajčata v konzervě (loupaná) 2 konzerva
rozmarýn 1 lžíce
sůl min 1 špetka
víno červené 500 ml
vývar hovězí 1/4 l
na posypání
parmazán 3 lžíce
příloha
těstoviny špagety 500 g
na smažení
olej olivový 5 lžíce
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
oloupeme si cibuli, mrkev a celer. Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev a celer nastrouháme na hrubo
2. krok
připravíme si větší hrnec a rozpálíme na střední teplotu. Nalijeme olej a přidáme cibuli, mrkev a celer. Zamícháme a smažíme do hněda
3. krok
mezitím si nakrájíme česnek a rozmarýn
4. krok
česnek s rozmarýnem přidáme do hrnce ve chvíli, kdy bude zelenina v hrnci chytat hnědou barvu. Tak 3 minutky osmahneme
5. krok
k osmaženému základu přidáme mleté maso. Důkladně zamícháme, opepříme, trochu osolíme a smažíme do hněda. Maso začne pouštět šťávu, kterou vyvaříme
6. krok
k osmaženému masu přilijeme víno. Zamícháme a necháme skoro celé vyvařit
7. krok
dále přidáme rajčata z konzervy, přilijeme vývar, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a vaříme pod pokličkou alespoň 40 minut (samozřejmě čím déle, tím lépe)
8. krok
nakonec přidáme bazalku, dosolíme, dopepříme, zamícháme a stáhneme hrnec z plotny.
9. krok
jako přílohu doporučuji těstoviny. Boloňskou omáčku můžete použít i do lasagní