X

Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT
Boloňské špagety
Načítám...
Popis receptu
jeden z klasických receptů na boloňskou omáčku. Někde jsem i viděl dávat do ní mléko, ale to jsem tam nedával. Je to asi spíše na zjemnění omáčky. Boloňská omáčka by se měla vařit dlouho, takzvaně táhnout i několik hodin
Příprava 15 minut
Vaření 60 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Těstoviny / S omáčkou
Druh přípravy: smažení, vaření
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: mlýnek na pepř, struhadlo hrubé, hrnec
Původ: Itálie
Ingredience
Ingredience
na posypání
parmazán 3 lžíce
na smažení
olej olivový 5 lžíce
obecně
bazalka 1 lžíce
celer 1/4 ks
česnek 2-3 stroužek
cibule 2 ks
mleté maso (hovězí/vepřové) 600 g
mrkev 1 ks
muškátový oříšek mletý 1/2 lžička
pepř černý drcený min 1 špetka
rajčata v konzervě (loupaná) 2 konzerva
rozmarýn 1 lžíce
sůl min 1 špetka
víno červené 500 ml
vývar hovězí 1/4 l
příloha
těstoviny špagety 500 g
Postup
1.
oloupeme si cibuli, mrkev a celer. Cibuli nakrájíme na jemno. Mrkev a celer nastrouháme na hrubo
2.
připravíme si větší hrnec a rozpálíme na střední teplotu. Nalijeme olej a přidáme cibuli, mrkev a celer. Zamícháme a smažíme do hněda
3.
mezitím si nakrájíme česnek a rozmarýn
4.
česnek s rozmarýnem přidáme do hrnce ve chvíli, kdy bude zelenina v hrnci chytat hnědou barvu. Tak 3 minutky osmahneme
5.
k osmaženému základu přidáme mleté maso. Důkladně zamícháme, opepříme, trochu osolíme a smažíme do hněda. Maso začne pouštět šťávu, kterou vyvaříme
6.
k osmaženému masu přilijeme víno. Zamícháme a necháme skoro celé vyvařit
7.
dále přidáme rajčata z konzervy, přilijeme vývar, přidáme muškátový oříšek, zamícháme a vaříme pod pokličkou alespoň 40 minut (samozřejmě čím déle, tím lépe)
8.
nakonec přidáme bazalku, dosolíme, dopepříme, zamícháme a stáhneme hrnec z plotny.
9.
jako přílohu doporučuji těstoviny. Boloňskou omáčku můžete použít i do lasagní
Komentáře
Fotky od ostatních kuchařů
Autor receptu
vařil jsem, vařim a vařit budu :-)
612 bodů
Facebook