Načítání...
close

Jarní závitky s kachními játry

pro některé možná divná variace, rýžový papír a kachní játra, ale pro milovníky vnitřností a všeho dobrého určitě doporučuji vyzkoušet. S brusinkovou zavařeninou povznesete závitky na vyšší kulinářskou úroveň
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 30 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 let
Ingredience
obecně
1 kus vejce
1 kus cibule
3 stroužek česnek
1 hrst pórek
min 1 špetka sůl
podle chuti
na smažení
2 lžíce máslo
min 1/2 hrnek olej slunečnicový
na zahuštění
min 1/2 hrnek strouhanka
Sdílejte recept
Postup
začneme přípravou jater. Játra si očistíme od blan, omyjeme a necháme oschnout. Pomocí mixéru je rozmixujeme
játra přelijeme do mísy, ve které budeme vytvářet masovou směs
přidáme vejce
nakrájíme si pórek a cibuli na jemno
do středně rozpálené pánve dáme máslo a přidáme pórek s cibulí. Zamícháme
smažíme tak dlouho, dokud nebude zelenina lehce hnědá (zkaramelizovaná). Osmahlou zeleninu necháme vychladnout
k játrům prolisujeme oloupaný česnek
dále přidáme pokrájenou petrželovou nať
přisypeme zarovnanou lžičku soli a trochu pepře dle chuti
přidáme osmahlou zeleninu
a nyní začneme pomalu míchat a zpracovávat směs. Pomocí strouhanky směs zahustíme. Míchejte a vždy po troškách přisypávejte strouhanku
Přidáváme strouhanku do té doby, dokud Vám směs nebude držet na lžící
tak a nyní máme hotovou masovou (játrovou) směs a začneme tvořit závitky. Připravíme si plastové prkénko a mělký talíř naplněný vlažnou vodou. Plastové prkénko je dobré proto, aby se Vám na něj nelepil namočený rýžový papír. Zkoušel jsem to totiž na dřevěném valu a to se mi lepilo
vezměte si jeden papír a namočte ho do vody na talíři. Papír musíte po celé ploše potopit
asi po 40 vteřinách Vám papír změkne a bude tvarovatelný. Vyndáme ho tedy opatrně oběma rukama a rozprostřeme ho na plastové prkénko. Pokud se Vám protrhne, tak vezměte další. To se prostě stane, než se s ním naučíte pracovat. Já to dělám tak, že ho chytnu za okraj oběma rukama dál od sebe, pomalu ho zvedám z talíře a malíčkama si ještě papír roztahuji, aby se mi nesruloval
pomocí lžíce dáme na okraj papíru kousek masové směsi a trošku ho lžící vytvarujeme do válečku (nemusí to být dokonalý váleček, prostě aby to bylo na papíře delší)
nyní kratší část papíru přehneme přes masový váleček (viz fotka)
strany papíru, které jsou kolmé k masovému válečku přehneme směrem k masu (radši viz fotka :-) )
a nyní masovou směs zarolujeme a vytvoříme krásný závitek. Při rolování využijeme lepivosti papíru
podobným postupem vytvoříme ostatní závitky, určitě si každý najde ten správný postup
připravíme si pánev, rozpálíme ji na střední teplotu a nalijeme do ní olej. Hladina oleje by měla dosahovat do půlky závitku. Tím dosáhnete lepšího prosmažení závitku a pro Vás to bude méně práče, že nebudete muset smažit závitek z více stran. Vhodíme do pánve několik závitků. Ať se Vám závitky při smažení nedotýkají, jelikož se papíry začnou slepovat
osmahněte z každé strany do hněda. Cca 5 minut z každé strany
usmažené závitky dejte okapat na talíř s ubrouskem
vhodnou přílohou je brusinková zavařenina
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Maso / Zvěřina
Způsob přípravy:
plnění, mixování, smažení
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko