Pracuji...
close

Špagety Carbonara

v jednoduchosti je krása. Při tomto receptu se z mála udělá hodně dobroty :-) Nezapomeňte, že do těchto špaget nepatří smetana, jak je českým zvykem :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 20 minut
Ingredience
obecně
2-3 kus vejce
2-3 lžíce parmazán
1-2 lžíce olej olivový
1 špetka sůl
na posypání
1 lžíce parmazán
Sdílejte recept
Postup
nejprve si dáme vařit špagety. Vaříme ve větším množství osolené vody dle návodu na obalu. (Trošku vody z těstovin si necháme na pozdější použití)
základem špaget carbonara je dobře opečená slanina. Já jsem použil v česku klasickou anglickou slaninu, ale určitě by byla lepší třeba italská pancetta (italský vysušený špek). Nákrájíme si tedy slaninu na malé kousky
dáme na rozehřátou pánev či hrnec trošku olivového oleje a na něj nasypeme nakrájenou slaninu. Zamícháme a smažíme
mezitím si nastrouháme parmazán. Tady doporuřuji si sehnat opravdový parmazán (žádný eidam, apod.)
z vajec si oddělíme žloutky, které dáme do střední misky. Ke žloutkům přidáme nastrouhaný parmazán
dále ke žloutkům nameleme trošku pepře a přidáme špetku soli. Solit moc nemusíme, jelikož slanina a parmazán jsou sami o sobě slané dost.
vše důkladně zamícháme
z těstovin si odlijeme trošku vody (tak 2-3 lžíce), necháme vychladnout a přilijeme ke směsi ze žloutků. Zamícháme
slaninu bychom měli mít usmaženou dokřupava. Pokud při smažení slanina pustí hodně tuku, můžeme trošku odlít, aby jídlo nebylo moc mastné. Taky jsem někde viděl, že se ke slanině nalije trošku kuřecího vývaru, odvaří se výpeky a vařením se tekutina zredukuje na minimum. Udělá to potom lepší chuť. Záleží na Vás.
takže máme osmaženou slaninu a uvařené špagety. Zceïte špagety, vsypte je ke slanině a promíchejte
sundejte pánev či hrnec z plotny. V této fázi se již nic nesmí smažit/vařit. Přilijeme žloutkovou směs a mícháme. Pokud bychom míchali nad plotnou, tak by se nám vytvořili míchaný vajíčka či omeleta
podáváme posypané troškou parmazánu
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd
Původ:
Itálie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Pekli jste kuře? A nesnědli jste ho? Tak tady máte inspiraci na zužitkování masa. Pokud není kuře ex...
Velmi osvěžující pomazánka, kterou jste schopni spořádat jen tak na posezení bez pečiva :-) Doporuču...
Tento hambáč mám spojený s dětstvím, když jsem jezdil za babičkou a dědou do Berouna. Na náměstí tam...
Jeden z mých oblíbených receptů. Je to rychlé, čerstvé a zatraceně dobré. Budete pořád chodit kolem ...
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.