Pracuji...
close

Domácí medovník

nenechte se odradit zdlouhavou přípravou. Když si medovník párkrát upečete, tak zjistíte, že to zase tak těžké neni. A za tu skvělou chuť to stojí.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 11 let
Doba přípravy: 2 hodiny
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
obecně
2 lžíce rum
2 lžíce cukr krystal
4 lžíce voda
těsto
6 lžíce smetana 33%
8 lžíce med
20 dekagram máslo
1 kus vejce
2 lžička jedlá soda
náplň
20 dekagram máslo
Sdílejte recept
Postup
ještě než se pustíme do medovníku, tak si necháme zkaramelizovat sladké kondenzované mléko. Uděláme to tak, že konzervu povaříme ve vroucí vodě. Vaříme cca 90 minut. Po uvaření nechte konzervu VYCHLADNOUT, jinak vám prudce vystříkne.
začneme si připravovat těsto. Do střední plechové mísy dáme med, vejce, máslo, cukr a smetanu.
mísu zahřejeme nad parou a pomalu mícháme dokud se nám všechny ingredience nespojí
do druhé větší mísy si nasypeme mouku a přidáme jedlou sodu. Zamícháme
dále k mouce přidáme kakao a zamícháme. Kakao nám těsto obarví dohněda. Kdo nechce, dávat nemusí.
máme tedy připravené dvě mísy. Jednu s moukou a druhou s rozehřátou směsí.
do mísy s moukou přilijeme rozehřátou směs
důkladně vše zamícháme a vypracujeme těsto. I když se těsto leskne, tak moc nelepí a jde s nim dobře pracovat.
těsto přikryjeme, aby nám neoschlo
nyní si připravíme krém, kterým budeme potírat jednotlivé pláty medovníku. Otevřeme si tedy konzervu zkaramelizovaného kondenzovaného mléka. Jak už jsem řekl, neotvírat horké.
mléko smícháme v míse s máslem. Vypracujeme zatepla krém. (pokud již není mléko vlažné, tak můžete krém vymíchat nad parou)
nyní budeme připravovat jednotlivé pláty. Z tohoto množství těsta vypracujeme zhruba 7 plátů, které mají průměr 27 cm. Záleží, jak budete dělat pláty tlusté. Vezmeme si tedy kus těsta do ruky.
těsto rozplácneme na pečící papír. Je dobré použít na každý plát jeden kus papíru. Je to kvůli lepší manipulaci
těsto opatrně válečkem válíme. Doporučuji válet od středu do krajů a vždy jedním směrem. Nikdy s válečkem na těstě nezatáčejte, jinak těsto protrhnete. S válečkem jezděte pomalu, aby se těsto nepřilepovalo. Pokud se vám těsto omylem protrhnete, tak nezoufejte. Stačí na díru hodit kousek těsta a převálet. Těsto se do sebe dobře vstřebává.
do rozváleného těsta vytlačíme kruh nějakou formou. Já použil například dortovou formu (průměr 27 cm), ale stačí třeba nějaká kulatá mísa, větší talíř, apod.
vzniklé okraje opatrně odebereme na další použití (na další pláty)
papír s těstem opatrně přesuneme na pekáč. Je dobré odstřihnout kolem těsta přebytečný papír. Je to z toho důvodu, když máme plech s vyššími okraji, tak aby se papír neopíral o okraj a nezvedal těsto (neohybal)
takhle by to nějak mělo vypadat na plechu (viz fotka). Takto připravený plát dáme péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů cca na 5 minut. Během pečení lze stihnout připravit další plát na další plech. Z toho vyplývá, že pokud máte více plechů, tak si ušetříte čas. Upečte 6 kulatých plátů a zbytek těsta upečte jak chcete, jelikož se bude drobit nahoru na ozdobu.
Po vyndání plechu z trouby nechte plát chvilku vychladnout. Vychladnutím trošku ztvrdne a lépe se s ním manipuluje. Upečené pláty můžete skladovat na sobě.
po upečení všech plátů si připravíme směs z vody, rumu a cukru na potírání. Směs připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí.
a začneme se skládáním medovníku. Máte tedy 6 plátů, náplň z kondenzovaného mléka a rumovou směs na potírání
připravíme si první plát s pečícím papírem. Tento plát potřeme rumovou směsí. Potírejte celou plochu
dále plát potřeme náplní. Natírejte opatrně a dejte pozor, aby jste těsto neseškrabali. Hustý krém má tendenci těsto odlupovat
přikryjem dalším plátem (již bez pečícího papíru) a stejně pokračujeme až do šestého plátu
(plát, směs, náplň, plát, směs, náplň, atd...)
těsto, které jsme si upekli ze zbytků rozdrobíme a budeme s ním záhy zdobit medovník (můžete ho nastrouhat nebo rukou rozmačkat)
poslední šestý plát pomažeme stejně jako předchozí
vršek ozdobíme rozdrobeným těstem
posypáváme po celé ploše. Jelikož jsem medovník dělal k narozeninám, tak jsem z drobků vytvořil věk (26)
a máme hotovo. Kdo je ještě plný sil, tak si může medovník ozdobit ze stran (viz foto). Samozřejmě to není nutné, pokud nechcete dort na výstavu :-)
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne pouze zkušený kuchař
Kategorie:
Sladké / Dorty
Způsob přípravy:
pečení, míchání
Typ chodu:
dezert
Příležitost:
narozeniny, dětská oslava
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...