Uvařsisám.cz

NEBOJTE SE NĚCO DOBRÉHO UVAŘIT

Houskový knedlík

Popis receptu
klasický poctivý houskový knedlík. K omáčce a nebo jen tak do ruky na chuť :-)
Příprava
15
minut
Vaření
80
minut
  • Způsob přípravy: vaření, hnětení, kynutí,
  • Typ chodu: příloha,
  • Původ receptu: Česko,
Načítám...
Autor receptu
Boublas
Sdílejte tento recept na Facebooku
Ingredience a postup
Ingredience
obecně
cukr krystal 1 špetka
droždí 1/2 kostka
mléko plnotučné 1/2 l
mouka hrubá 1 kg
rohlík 2 ks
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
Fotka ingrediencí
A jde se na to
1. krok
Do větší mísy nasypeme půlku mouky. Do mouky zamícháme špetku soli. V mouce vytvoříme důlek a vyklepnem do něj vejce.
2. krok
přisypeme špetku cukru
3. krok
rozdrobíme droždí a zalijeme půlkou vlažného mléka
4. krok
necháme zhruba 15 minut vzejít kvásek
5. krok
těsto hněteme, přisypáváme zbylou mouku a přiléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přisypte více mouky a nebo dejte ze začátku méně mléka.
6. krok
nakrájíme si rohlíky na kostičky
7. krok
rohlíky vmícháme do těsta
8. krok
necháme na teplém a nevětraném místě vykynout, zhruba 40 minut
9. krok
z vykynutého těsta si připravíme malé válečky. Těsto můžete trošku podsypat, ale pokud budete pracovat rychle, nebude se lepit
10. krok
knedlíky vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme cca 25 minut pod pokličkou
11. krok
při vaření knedlíky zvětší svůj objem cca 2x, tak si na to dávejte pozor a moc jich nevařte najednou
12. krok
před vyndáním z vody můžete do knedlíku píchnout špejlí a otestovat, jestli už je hotový