Načítání...
close

Houskový knedlík

klasický poctivý houskový knedlík. K omáčce a nebo jen tak do ruky na chuť :-)
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 let
Ingredience
obecně
1 kilogram mouka hrubá
1 kus vejce
1 špetka sůl
1 špetka cukr krystal
1/2 kostka droždí
2 kus rohlík
Sdílejte recept
Postup
Do větší mísy nasypeme půlku mouky. Do mouky zamícháme špetku soli. V mouce vytvoříme důlek a vyklepnem do něj vejce.
přisypeme špetku cukru
rozdrobíme droždí a zalijeme půlkou vlažného mléka
necháme zhruba 15 minut vzejít kvásek
těsto hněteme, přisypáváme zbylou mouku a přiléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přisypte více mouky a nebo dejte ze začátku méně mléka.
nakrájíme si rohlíky na kostičky
rohlíky vmícháme do těsta
necháme na teplém a nevětraném místě vykynout, zhruba 40 minut
z vykynutého těsta si připravíme malé válečky. Těsto můžete trošku podsypat, ale pokud budete pracovat rychle, nebude se lepit
knedlíky vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme cca 25 minut pod pokličkou
při vaření knedlíky zvětší svůj objem cca 2x, tak si na to dávejte pozor a moc jich nevařte najednou
před vyndáním z vody můžete do knedlíku píchnout špejlí a otestovat, jestli už je hotový
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, hnětení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko