Pracuji...
close

Houskový knedlík

klasický poctivý houskový knedlík. K omáčce a nebo jen tak do ruky na chuť :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 13 let
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina 20 minut
Ingredience
obecně
1 kilogram mouka hrubá
1 kus vejce
1 špetka sůl
1 špetka cukr krystal
1/2 kostka droždí
2 kus rohlík
Sdílejte recept
Postup
Do větší mísy nasypeme půlku mouky. Do mouky zamícháme špetku soli. V mouce vytvoříme důlek a vyklepnem do něj vejce.
přisypeme špetku cukru
rozdrobíme droždí a zalijeme půlkou vlažného mléka
necháme zhruba 15 minut vzejít kvásek
těsto hněteme, přisypáváme zbylou mouku a přiléváme mléko dle potřeby. Těsto by nemělo lepit. Pokud lepí, přisypte více mouky a nebo dejte ze začátku méně mléka.
nakrájíme si rohlíky na kostičky
rohlíky vmícháme do těsta
necháme na teplém a nevětraném místě vykynout, zhruba 40 minut
z vykynutého těsta si připravíme malé válečky. Těsto můžete trošku podsypat, ale pokud budete pracovat rychle, nebude se lepit
knedlíky vhodíme do osolené vroucí vody a vaříme cca 25 minut pod pokličkou
při vaření knedlíky zvětší svůj objem cca 2x, tak si na to dávejte pozor a moc jich nevařte najednou
před vyndáním z vody můžete do knedlíku píchnout špejlí a otestovat, jestli už je hotový
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, hnětení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Svěží kombinace skvělých chutí. Výborné k večeří. Jako přílohu bych zvolil lehce opečený toust.
Zbyla Vám bramborová kaše a nevíte co s ní? Tohle je jeden z receptů, jak ji spotřebovat a ještě si ...
Jednoduchá buchta typu smíchat ingredience a upéct. Nečekejte nějakou estetickou krásně vypadající b...
Výborná delikatesa, která je lehká na přípravu. Nejtěžší je počkat na vychladnutí salátu v lednici. ...
Nejdřív jsem chtěl tu konzervu sníst samotnou, ale pak jsem si říkal, že si to trošku vylepším.
Rychlá letní večeře z čerstvých surovin z Vaší zahrádky. Můžete použít i jako přílohu ke grilovanému...
Rychlý a jednoduchý recept s čerstvou zeleninou pro teplé letní večery.
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...