Čočku si namočíme den předem, aby byla lépe stravitelná. Já ji nejradši namočím na noc a ráno můžu hned vařit. Použila jsem zelenou čočku, ale stejně dobře poslouží i hnědá. Po namočení jsem čočku slila, propláchla a zalila jsem ji vývarem. Vaříme cca 15 minut. Celou dobu vaříme bez poklice, aby se vývar odpařoval. Jinak by hotový pokrm byl příliš vodnatý.
Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev, celer a brambory nakrájíme na kostičky.
Nakrájenou zeleninu přidáme k čočce, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Vaříme, dokud všechno nezměkne, cca dalších 10 minut. Jakmile je čočka hotová, dochutíme ji medem a octem.
Klobásky nakrájíme na silnější kolečka, která opečeme na oleji. Možná by olej ani nebyl nutný, radši méně než více. Klobásy pustí dost omastku samy. Použila jsem nějaké paprikové klobásy, trochu pálivé, které se k čočce skvěle hodily.
Opečená kolečka klobásy vyndáme z pánve stranou a na tom stejném tuku opečeme ještě cibuli nakrájenou na plátky. Buď můžete vše smíchat dohromady, nebo pěkně ozdobit na talíř - naservírovat čočku a nahoru klobásku s cibulkou.