Pracuji...
close

Domácí karamel

Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzlinu.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 14 dní
Doba přípravy: 3 minuty
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
obecně
50 gram máslo
100 mililitr smetana 33%
Sdílejte recept
Postup
Do hrnce nasypeme cukr a pomalu zahříváme.
Sice by se to nemělo míchat, ale mně to nedalo :-) Cukr se pak lepí na vařečku. Pokud se tomu chcete vyvarovat, tak nemíchejte. Můžete občas zahýbat hrncem.
Cukr se nám začíná pomalu rozpouštět. Hlavně na karamel nesahejte prstem, jinak se ošklivě spálíte. A hlídejte si barvu karamelu, ať ho nespálíte.
Do rozpuštěného a krásně hnědého karamelu přihodíme máslo a důkladně rozmícháme.
Přilijeme smetanu a důkladně rozvaříme (po přilití smetany se nám z karamelu stane tvrdá hmota). Při tom probublávání vypadá karamel úžasně.
Hotový karamel přelijeme do nějaké misky. Kdo chce, tak může přecedit.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kategorie:
Sladké / Polevy
Způsob přípravy:
vaření
Typ chodu:
dezert
Vybavení kuchyně:
hrnec malý , zapékací mísa
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...
Obchodů s kebabem máme u nás spousty, ale většinou tam prodávají pouze mletinu a žádné pořádné maso....
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...
Velmi zdravá a vydatná snídaně, která Vás zasytí na dlouhou dobu. Nebojte se experimentovat s různým...
Nejjednodušší zpracování úrody červeného rybízu. A v prosinci na slepení lineckého cukroví jinou mar...
Svěží letní salát, který si zaslouží pouze čerstvé ingredience. Pokud se v létě nechcete přejídat, t...
Chutný zákusek z křehkého těsta plný ovoce. Vytvořte si doma obdobu oblíbené pochoutky ze známého ře...