Pracuji...
close

Domácí karamel

Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzlinu.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 8 měsíců
Doba přípravy: 3 minuty
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
obecně
50 gram máslo
100 mililitr smetana 33%
Sdílejte recept
Postup
Do hrnce nasypeme cukr a pomalu zahříváme.
Sice by se to nemělo míchat, ale mně to nedalo :-) Cukr se pak lepí na vařečku. Pokud se tomu chcete vyvarovat, tak nemíchejte. Můžete občas zahýbat hrncem.
Cukr se nám začíná pomalu rozpouštět. Hlavně na karamel nesahejte prstem, jinak se ošklivě spálíte. A hlídejte si barvu karamelu, ať ho nespálíte.
Do rozpuštěného a krásně hnědého karamelu přihodíme máslo a důkladně rozmícháme.
Přilijeme smetanu a důkladně rozvaříme (po přilití smetany se nám z karamelu stane tvrdá hmota). Při tom probublávání vypadá karamel úžasně.
Hotový karamel přelijeme do nějaké misky. Kdo chce, tak může přecedit.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kategorie:
Sladké / Polevy
Způsob přípravy:
vaření
Typ chodu:
dezert
Vybavení kuchyně:
hrnec malý , zapékací mísa
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Rychlá letní večeře z čerstvých surovin z Vaší zahrádky. Můžete použít i jako přílohu ke grilovanému...
Rychlý a jednoduchý recept s čerstvou zeleninou pro teplé letní večery.
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...
Taková zdravá rychlovka, kterou sníte dříve, než si k tomu stačíte nakrájet pečivo :-)
Jestli si myslíte, že Vám tento salát vydrží do druhého dne, tak jste na omylu. Sežere se to dříve, ...
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...