Obchodů s kebabem máme u nás spousty, ale většinou tam prodávají pouze mletinu a žádné pořádné maso. Tak proč si to neudělat doma a pořádně :-) Je to jednoduché a levné.
Stehenní řízek jsem si rozkrájel na 4 malé kousky. Už hned teď Vám prozradím, že to nebyl dobrý nápad. Pokud dáte hodně malých kousků na sebe, tak vytvoříte stožár, který se Vám při pečení převáží :-) Proto doporučuji nechat si větší kousky, klidně celý stehenní steak a vůbec ho nekrájet. A nebo dát na sebe méně malých kousků. Nechám to na Vás. Maso zbavíme přebytečného tuku, šlach a tvrdých částí.
V míse si připravíme marinádu ze všech ingrediencí ze seznamu. Důkladně promícháme.
Do mísy s marinádou dáme všechny kousky masa a rukou důkladně promícháme. Mísu zakryjeme fólií a necháme alespoň hodinu marinovat.
Cibule nám bude sloužit jako stojánek. Je potřeba ji mít co největší. Oloupeme ji a spodek v jedné třetině uřízneme.
Cibuli položíme do pekáčku seříznutou stranou dolu. Seshora do cibule zapíchneme špejli (tupou stranou). Je dobré mít špejli s ostrou špičkou, na kterou se lépe napichuje maso.
Na špejli opatrně napichujeme maso. Jedno po druhém připlácáváme na sebe. Jak jsem zmínil na začátku, tak na fotce můžete vidět, proč není dobré dát na sebe hodně malých kousků :-) Chybami se člověk učí a o tom to je.
Pekáč s masem dáme do trouby a pečeme 20 minut na 200 stupňů. Potom teplotu snížíme na 180 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Před pečením jsem přečuhující špejli ulomil, aby se mi to vešlo do trouby.