Pracuji...
close

Rybízová marmeláda

Nejjednodušší zpracování úrody červeného rybízu. A v prosinci na slepení lineckého cukroví jinou marmeládu nepoužívám.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 8 měsíců
Doba přípravy: 1 hodina
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
obecně
1200 gram cukr krystal
Sdílejte recept
Postup
Zpočátku musíme rybíz otrhat z keře :-) Trhejte celé "hrozny", normálně se stopkami. Natrhaný rybíz zvažte - to je důležité. Na 1 kg rybízu připadne později 600 g cukru. Já natrhala asi 2 kg. Rybíz omyjte, vložte do hrnce a nechte rozvařit - trvá to přibližně 15-20 minut.
Takto vypadá rozvařená dávka.
Nyní rybíz propasírujeme přes cedník do dalšího hrnce.
Šťávu opět přivedeme k varu. Pak za stálého míchání vsypeme cukr - takže na 1 kg ovoce 600 g cukru. Já měla na začátku 2 kg ovoce, tudíž jsem přidala 1200 g cukru.
Chvíli vaříme. Na studeném talíři vyzkoušejte hustotu marmelády. Dejte kapku hmoty, vyčkejte a pak překontrolujte, jak želíruje. Pokud málo, ještě chvíli vařte.
Hotovou marmeládu hned plníme do čistých sklenic. Pro jistotu je dobré víčka ještě převařit, aby byla opravdu čistá a marmeláda se nezkazila (ještě se mi to nestalo). Hrdlo sklenice je možné potřít třeba slivovicí (jako dezinfekce).
Zavřené sklenice ihned otočíme dnem vzhůru. Takto necháme vychladnout a marmeláda je zakonzervovaná. Není potřeba nijak zavařovat. Tentokrát jsem měla problém s víčky, protáčela se mi. Musela jsem hledat to pravé, aby na sklenici pevně drželo. Z mého uvedeného množství 2 kg ovoce, jsem měla těchto 7 skleniček.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření
Typ chodu:
snídaně
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...
Je načase si dát pauzu od bramborového salátu a připravit si něco lehčího.
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...
Obchodů s kebabem máme u nás spousty, ale většinou tam prodávají pouze mletinu a žádné pořádné maso....
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...
Těžko popsat tu skvělou chuť. Kari dodá pomazánce dokonalý nádech a ve spojení s lučinou je to skvěl...