Zpočátku musíme rybíz otrhat z keře :-) Trhejte celé "hrozny", normálně se stopkami. Natrhaný rybíz zvažte - to je důležité. Na 1 kg rybízu připadne později 600 g cukru. Já natrhala asi 2 kg. Rybíz omyjte, vložte do hrnce a nechte rozvařit - trvá to přibližně 15-20 minut.
Takto vypadá rozvařená dávka.
Nyní rybíz propasírujeme přes cedník do dalšího hrnce.
Šťávu opět přivedeme k varu. Pak za stálého míchání vsypeme cukr - takže na 1 kg ovoce 600 g cukru. Já měla na začátku 2 kg ovoce, tudíž jsem přidala 1200 g cukru.
Chvíli vaříme. Na studeném talíři vyzkoušejte hustotu marmelády. Dejte kapku hmoty, vyčkejte a pak překontrolujte, jak želíruje. Pokud málo, ještě chvíli vařte.
Hotovou marmeládu hned plníme do čistých sklenic. Pro jistotu je dobré víčka ještě převařit, aby byla opravdu čistá a marmeláda se nezkazila (ještě se mi to nestalo). Hrdlo sklenice je možné potřít třeba slivovicí (jako dezinfekce).
Zavřené sklenice ihned otočíme dnem vzhůru. Takto necháme vychladnout a marmeláda je zakonzervovaná. Není potřeba nijak zavařovat. Tentokrát jsem měla problém s víčky, protáčela se mi. Musela jsem hledat to pravé, aby na sklenici pevně drželo. Z mého uvedeného množství 2 kg ovoce, jsem měla těchto 7 skleniček.