Pracuji...
close

Hamburgerové bulky

Asi už si bulky na hambáče kupovat nebudu :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 měsíců
Doba přípravy: 1 hodina 30 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
těsto
2 lžíce cukr krystal
42 gram droždí
1 lžíce sůl
zarovnaná lžíce
1 kus vejce
na potření
1 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Začneme kváskem. Do malého hrnce nalijeme všechno mléko a zahřejeme. Mléko nesmí být horké, jinak nám usmrtí kvasinky. Teplota by neměla přesáhnout 40 stupňů.
Mezitím si do mísy rozdrobíme kvasnice a přisypeme cukr.
Pohybem mísy kvasnice a cukr promícháme.
Po pár minutách se nám kvasnice začnou rozpouštět. Můžeme pak rozmíchat lžící.
Ke kvasnicím přilijeme teplé mléko a lehce promícháme. Mléka stačí troška, zbytek pak dáme do těsta.
Nakonec lehce zasypeme moukou, nemícháme a přikryjeme mísu utěrkou. Necháme 10 minut odpočinout.
Po 10ti minutách byste měli v míse najít kvásek.
Ke kvásku přidáme všechny ostatní ingredience.
Začneme hníst těsto. Klidně použijte robota. Já to beru jako posilování :-)
Po pár minutách hnětení budeme mít krásné těsto. Těsto nemusí být úplně nelepivé.
Těsto zaprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Pokud jste vše dělali dobře, tak na Vás za hodinu vykoukne tahle nádhera.
Těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní desku.
Z těsta uválíme váleček a rozdělíme ho na 8 kousků. Kdo chce mít dokonale stejné housky, tak si kousky odváží.
Abychom měli dokonalý tvar housky, tak je potřeba ji dokonale připravit :-) Každý kousek tvarujeme tak, že se snažíme vytvořit jakoby balíček. Ze strany stahujeme těsto do středu. Potom dáme balíček na desku a mezi dlaněmi se snažíme vytvarovat kulatý tvar. Jako když máte mezi dlaněmi klacek a snažíte se rozdělat oheň.
Měl by nám vzniknout tvar jako je cibule. Nevím, jak jinak to popsat.
Jednu stranu budete mít hladkou.
Připravíme si pekáč a vysteleme ho pečícím papírem. Dáme na něj housky hladkou stranou nahoru. Necháme je 15 minut kynout.
Každou housku potřeme vejcem, které jsme rozšlehali s mlékem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 25 minut. Každá trouba peče jinak, tak je třeba to kontrolovat.
Upečené housky necháme pod utěrkou vychladnout.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, pečení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...