Pracuji...
close

Kuřecí řízky s máslem

I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned vedle smaženého sýra samozřejmě :-) Je to vděčné jídlo, které nikdy nikdo neodmítne.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 3 roky
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
podle chuti
na smažení
na potření
50 gram máslo
na obalení
min 1 hrnek strouhanka
2 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Před přípravou řízků si maso s předstihem vyndejte z ledničky. Při smažení nesmí být studené, jinak bude uvnitř syrové. Prsní řízky nakrájíme na menší kousky. Maso by nemělo být moc tenké, ale zase ne moc silné, jinak se Vám neprosmaží. Stačí cca 1 centimetr. Z prsa mám vždycky 3 kousky + strips. Stehenní řízky očistěte od blan a nakrájejte taky na 3 menší kousky.
Maso důkladně osolíme a opepříme. Pokud si chcete řízky trošku více ochutit, tak přidejte trošku sušeného česneku a nějaké bylinky.
Připravíme si 3 misky na trojobal. Do první dáme mouku, do druhé rozmícháme vejce s troškou mléka a do třetí dáme strouhanku.
Vezmeme kus masa a důkladně ho obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
Dále maso důkladně z obou stran obalíme ve vaječné směsi. Pomůžeme si vidličkou. Necháme okapat.
Nakonec maso obalíme ve strouhance. Zase důkladně a zase oklepejte přebytečnou strouhanku.
Obalené řízky si skládáme na talíř.
Ve vyšší pánvi si rozpálíme olej na střední teplotu. Výška hladiny oleje by měla být alespoň 2 centimetry. Pak už nám pomůže Archimedův zákon :-) V rozpáleném oleji osmahneme řízky z obou stran do zlatova. Hlavně řízek neobracejte píchnutím do masa vidličkou.
Osmažené řízky vyndáme na talíř vystlaný ubrousky a necháme odpočinout.
Řízky jsou už teď dokonalé, ale my je chceme ještě dokonalejší. V kastrůlku a nebo malé pánvi si rozehřejeme máslo. Stačí máslo jenom rozehřát a vypnout plotnu.
Řízek v másle vycachtejte z obou stran a hned podávejte.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
obalování, smažení
Typ chodu:
hlavní chod
Příležitost:
dětská oslava, oslava, svatební hostina
Původ:
Česko, Itálie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Rychlá letní večeře z čerstvých surovin z Vaší zahrádky. Můžete použít i jako přílohu ke grilovanému...
Rychlý a jednoduchý recept s čerstvou zeleninou pro teplé letní večery.
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...
Taková zdravá rychlovka, kterou sníte dříve, než si k tomu stačíte nakrájet pečivo :-)
Jestli si myslíte, že Vám tento salát vydrží do druhého dne, tak jste na omylu. Sežere se to dříve, ...
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...