Pracuji...
close

Kuřecí řízky s máslem

I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned vedle smaženého sýra samozřejmě :-) Je to vděčné jídlo, které nikdy nikdo neodmítne.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 1 měsíc
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
podle chuti
na smažení
na potření
50 gram máslo
na obalení
min 1 hrnek strouhanka
2 kus vejce
Sdílejte recept
Facebook
Postup
Před přípravou řízků si maso s předstihem vyndejte z ledničky. Při smažení nesmí být studené, jinak bude uvnitř syrové. Prsní řízky nakrájíme na menší kousky. Maso by nemělo být moc tenké, ale zase ne moc silné, jinak se Vám neprosmaží. Stačí cca 1 centimetr. Z prsa mám vždycky 3 kousky + strips. Stehenní řízky očistěte od blan a nakrájejte taky na 3 menší kousky.
Maso důkladně osolíme a opepříme. Pokud si chcete řízky trošku více ochutit, tak přidejte trošku sušeného česneku a nějaké bylinky.
Připravíme si 3 misky na trojobal. Do první dáme mouku, do druhé rozmícháme vejce s troškou mléka a do třetí dáme strouhanku.
Vezmeme kus masa a důkladně ho obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
Dále maso důkladně z obou stran obalíme ve vaječné směsi. Pomůžeme si vidličkou. Necháme okapat.
Nakonec maso obalíme ve strouhance. Zase důkladně a zase oklepejte přebytečnou strouhanku.
Obalené řízky si skládáme na talíř.
Ve vyšší pánvi si rozpálíme olej na střední teplotu. Výška hladiny oleje by měla být alespoň 2 centimetry. Pak už nám pomůže Archimedův zákon :-) V rozpáleném oleji osmahneme řízky z obou stran do zlatova. Hlavně řízek neobracejte píchnutím do masa vidličkou.
Osmažené řízky vyndáme na talíř vystlaný ubrousky a necháme odpočinout.
Řízky jsou už teď dokonalé, ale my je chceme ještě dokonalejší. V kastrůlku a nebo malé pánvi si rozehřejeme máslo. Stačí máslo jenom rozehřát a vypnout plotnu.
Řízek v másle vycachtejte z obou stran a hned podávejte.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
obalování, smažení
Typ chodu:
hlavní chod
Příležitost:
dětská oslava, oslava, svatební hostina
Původ:
Česko, Itálie
Nové recepty
Jeden z klasických receptů na bábovku, který zvládne úplně každý. Takhle v neděli ke kafíčku a nebo ...
I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned v...
Po dlouhé době poctivá omáčka. Buďte trpělivý s cibulí, aby byla co nejhnědší. Chuť pak bude o to si...
Děti ocení doma upečené brumíky. Víte, co v nich je, nic zbytečného navíc. Je to ideální svačinka, a...
Výtečné pohoštění, které každý ocení. S kynutým těstem se snadno pracuje.
Dokonalá harmonie chutí. Banán těsto příjemně osladí a zvláční. Vločky přidají zajímavou chuť, připo...
Na zahrádce se nám z toho pomalu stává plevel, tak je potřeba s tím začít něco dělat. Sirup je skvěl...
Pórková polévka mě provází od mala a patří mezi mé oblíbené. A ještě když máte čerstvý pórek ze zahr...