Pracuji...
close

Kuřecí řízky s máslem

I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned vedle smaženého sýra samozřejmě :-) Je to vděčné jídlo, které nikdy nikdo neodmítne.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 1 rok
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
podle chuti
na smažení
na potření
50 gram máslo
na obalení
min 1 hrnek strouhanka
2 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Před přípravou řízků si maso s předstihem vyndejte z ledničky. Při smažení nesmí být studené, jinak bude uvnitř syrové. Prsní řízky nakrájíme na menší kousky. Maso by nemělo být moc tenké, ale zase ne moc silné, jinak se Vám neprosmaží. Stačí cca 1 centimetr. Z prsa mám vždycky 3 kousky + strips. Stehenní řízky očistěte od blan a nakrájejte taky na 3 menší kousky.
Maso důkladně osolíme a opepříme. Pokud si chcete řízky trošku více ochutit, tak přidejte trošku sušeného česneku a nějaké bylinky.
Připravíme si 3 misky na trojobal. Do první dáme mouku, do druhé rozmícháme vejce s troškou mléka a do třetí dáme strouhanku.
Vezmeme kus masa a důkladně ho obalíme v mouce. Přebytečnou mouku oklepeme.
Dále maso důkladně z obou stran obalíme ve vaječné směsi. Pomůžeme si vidličkou. Necháme okapat.
Nakonec maso obalíme ve strouhance. Zase důkladně a zase oklepejte přebytečnou strouhanku.
Obalené řízky si skládáme na talíř.
Ve vyšší pánvi si rozpálíme olej na střední teplotu. Výška hladiny oleje by měla být alespoň 2 centimetry. Pak už nám pomůže Archimedův zákon :-) V rozpáleném oleji osmahneme řízky z obou stran do zlatova. Hlavně řízek neobracejte píchnutím do masa vidličkou.
Osmažené řízky vyndáme na talíř vystlaný ubrousky a necháme odpočinout.
Řízky jsou už teď dokonalé, ale my je chceme ještě dokonalejší. V kastrůlku a nebo malé pánvi si rozehřejeme máslo. Stačí máslo jenom rozehřát a vypnout plotnu.
Řízek v másle vycachtejte z obou stran a hned podávejte.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
obalování, smažení
Typ chodu:
hlavní chod
Příležitost:
dětská oslava, oslava, svatební hostina
Původ:
Česko, Itálie
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...