Pracuji...
close

Mátový sirup

Na zahrádce se nám z toho pomalu stává plevel, tak je potřeba s tím začít něco dělat. Sirup je skvělej v letních dnech. Stačí naředit perlivou vodou a přidat led.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 2 roky
Doba přípravy: 1 den 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
obecně
2 hrst máta
2 litr voda
1/2 kus citron
Sdílejte recept
Postup
Mátu omyjeme a otrháme lístky. Lístky si pak nahrubo nakrájíme a nebo je při trhání rovnou přetrháváme napůl.
Do hrnce nalijeme převařenou vodu, která má pokojovou teplotu. Nasypeme do ní mátové lístky.
Do hrnce přidáme šťávu z půlky citronu.
Promícháme a přikryjeme utěrkou. Necháme den odležet.
Druhý den se na nás usměje už krásně zabarvená mátová voda :-)
Do hrnce přisypeme cukr a kyselinu citronovou. Neměl jsem doma tolik třtinového cukru, tak jsem to namíchal s obyčejným.
Zapneme plotnu na nízkou teplotu a pomalu přivádíme k teplotě zhruba 75 stupňů. Teplotu kontrolujeme hrotovým teploměrem.
Při 75 stupních vypneme plotnu a ještě horké naléváme do sterilizovaných flašek. Naléváme přes plátýnko a nebo jemný cedník.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, pasírování, zavařování, marinování
Typ chodu:
nápoj
Příležitost:
dětská oslava, oslava, grilování
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...