Pracuji...
close

Hovězí kližka v UHO omáčce

Věřím, že UHO je jedna z nejvíce používaných omáček v naší republice. Někdo jí opovrhuje, někdo si z ní dělá srandu, ale pro mě je to jedna z nejlepších a nejjednodušších omáček. Z tak mála ingrediencí se navaří něco taaak skvělého.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 2 roky
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
5 kus cibule
min 1 špetka sůl
na smažení
min 5 lžíce vepřové sádlo
na zahuštění
min 1 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si kližku na malé kousky. Měl jsem to štěstí, že jsem sehnal kližku s kostí (a s morkem). Kost jsem použil do omáčky.
V hrnci si rozpálíme sádlo na vyšší teplotu a přidáme kližku i kost. Za občasného míchání smažíme dozlatova. Teplota musí být vyšší, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu.
Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli.
Osmažené maso i s kostí vyndáme z hrnce na talíř.
Snížíme teplotu, do hrnce dáme cibuli a za občasného míchání smažíme dohněda.
Cibule musí být co nejvíce hnědá (zkaramelizovaná). Musí být na hraně spálení. Stejně jako na guláš. Takto připravená cibule dodá omáčce barvu a chuť.
Do hrnce vrátíme maso, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme alespoň 60 minut.
Nakonec přidáme máslovou jíšku, rozmícháme a vaříme ještě alespoň 20 minut bez pokličky. Dosolíme, dopepříme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...
Snadné slané pohoštění. Lze vykrajovat jednoduše tyčinky, já jsem tentokrát použila vykrajovátka, pr...