Načítání...
close

Hovězí kližka v UHO omáčce

Věřím, že UHO je jedna z nejvíce používaných omáček v naší republice. Někdo jí opovrhuje, někdo si z ní dělá srandu, ale pro mě je to jedna z nejlepších a nejjednodušších omáček. Z tak mála ingrediencí se navaří něco taaak skvělého.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 dny
Ingredience
obecně
5 kus cibule
min 1 špetka sůl
na smažení
min 5 lžíce vepřové sádlo
na zahuštění
min 1 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si kližku na malé kousky. Měl jsem to štěstí, že jsem sehnal kližku s kostí (a s morkem). Kost jsem použil do omáčky.
V hrnci si rozpálíme sádlo na vyšší teplotu a přidáme kližku i kost. Za občasného míchání smažíme dozlatova. Teplota musí být vyšší, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu.
Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli.
Osmažené maso i s kostí vyndáme z hrnce na talíř.
Snížíme teplotu, do hrnce dáme cibuli a za občasného míchání smažíme dohněda.
Cibule musí být co nejvíce hnědá (zkaramelizovaná). Musí být na hraně spálení. Stejně jako na guláš. Takto připravená cibule dodá omáčce barvu a chuť.
Do hrnce vrátíme maso, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme alespoň 60 minut.
Nakonec přidáme máslovou jíšku, rozmícháme a vaříme ještě alespoň 20 minut bez pokličky. Dosolíme, dopepříme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko