Pracuji...
close

Hovězí kližka v UHO omáčce

Věřím, že UHO je jedna z nejvíce používaných omáček v naší republice. Někdo jí opovrhuje, někdo si z ní dělá srandu, ale pro mě je to jedna z nejlepších a nejjednodušších omáček. Z tak mála ingrediencí se navaří něco taaak skvělého.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 3 roky
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
5 kus cibule
min 1 špetka sůl
na smažení
min 5 lžíce vepřové sádlo
na zahuštění
min 1 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si kližku na malé kousky. Měl jsem to štěstí, že jsem sehnal kližku s kostí (a s morkem). Kost jsem použil do omáčky.
V hrnci si rozpálíme sádlo na vyšší teplotu a přidáme kližku i kost. Za občasného míchání smažíme dozlatova. Teplota musí být vyšší, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu.
Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli.
Osmažené maso i s kostí vyndáme z hrnce na talíř.
Snížíme teplotu, do hrnce dáme cibuli a za občasného míchání smažíme dohněda.
Cibule musí být co nejvíce hnědá (zkaramelizovaná). Musí být na hraně spálení. Stejně jako na guláš. Takto připravená cibule dodá omáčce barvu a chuť.
Do hrnce vrátíme maso, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme alespoň 60 minut.
Nakonec přidáme máslovou jíšku, rozmícháme a vaříme ještě alespoň 20 minut bez pokličky. Dosolíme, dopepříme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Jestli si myslíte, že Vám tento salát vydrží do druhého dne, tak jste na omylu. Sežere se to dříve, ...
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...
Je načase si dát pauzu od bramborového salátu a připravit si něco lehčího.
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...
Obchodů s kebabem máme u nás spousty, ale většinou tam prodávají pouze mletinu a žádné pořádné maso....
Někdy Vám v lednici leží obyčejné suroviny, jejichž spojením připravíte něco neobyčejného. Pro tento...