Pracuji...
close

Hovězí kližka v UHO omáčce

Věřím, že UHO je jedna z nejvíce používaných omáček v naší republice. Někdo jí opovrhuje, někdo si z ní dělá srandu, ale pro mě je to jedna z nejlepších a nejjednodušších omáček. Z tak mála ingrediencí se navaří něco taaak skvělého.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 měsíců
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
5 kus cibule
min 1 špetka sůl
na smažení
min 5 lžíce vepřové sádlo
na zahuštění
min 1 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si kližku na malé kousky. Měl jsem to štěstí, že jsem sehnal kližku s kostí (a s morkem). Kost jsem použil do omáčky.
V hrnci si rozpálíme sádlo na vyšší teplotu a přidáme kližku i kost. Za občasného míchání smažíme dozlatova. Teplota musí být vyšší, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu.
Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli.
Osmažené maso i s kostí vyndáme z hrnce na talíř.
Snížíme teplotu, do hrnce dáme cibuli a za občasného míchání smažíme dohněda.
Cibule musí být co nejvíce hnědá (zkaramelizovaná). Musí být na hraně spálení. Stejně jako na guláš. Takto připravená cibule dodá omáčce barvu a chuť.
Do hrnce vrátíme maso, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme alespoň 60 minut.
Nakonec přidáme máslovou jíšku, rozmícháme a vaříme ještě alespoň 20 minut bez pokličky. Dosolíme, dopepříme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Pekli jste kuře? A nesnědli jste ho? Tak tady máte inspiraci na zužitkování masa. Pokud není kuře ex...
Velmi osvěžující pomazánka, kterou jste schopni spořádat jen tak na posezení bez pečiva :-) Doporuču...
Tento hambáč mám spojený s dětstvím, když jsem jezdil za babičkou a dědou do Berouna. Na náměstí tam...
Jeden z mých oblíbených receptů. Je to rychlé, čerstvé a zatraceně dobré. Budete pořád chodit kolem ...
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.