Pracuji...
close

Čočkový eintopf

Jednoduchý recept, kdy se všechno vaří v jednom hrnci. Klobása čočku skvěle doplňuje.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 2 roky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Ingredience
obecně
300 gram čočka
2 kus mrkev
1 lžička sůl
1 lžička tymián
2-3 kus klobása
2 kus cibule
1 lžíce med
Sdílejte recept
Postup
Čočku si namočíme den předem, aby byla lépe stravitelná. Já ji nejradši namočím na noc a ráno můžu hned vařit. Použila jsem zelenou čočku, ale stejně dobře poslouží i hnědá. Po namočení jsem čočku slila, propláchla a zalila jsem ji vývarem. Vaříme cca 15 minut. Celou dobu vaříme bez poklice, aby se vývar odpařoval. Jinak by hotový pokrm byl příliš vodnatý.
Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev, celer a brambory nakrájíme na kostičky.
Nakrájenou zeleninu přidáme k čočce, osolíme, opepříme a přidáme tymián. Vaříme, dokud všechno nezměkne, cca dalších 10 minut. Jakmile je čočka hotová, dochutíme ji medem a octem.
Klobásky nakrájíme na silnější kolečka, která opečeme na oleji. Možná by olej ani nebyl nutný, radši méně než více. Klobásy pustí dost omastku samy. Použila jsem nějaké paprikové klobásy, trochu pálivé, které se k čočce skvěle hodily.
Opečená kolečka klobásy vyndáme z pánve stranou a na tom stejném tuku opečeme ještě cibuli nakrájenou na plátky. Buď můžete vše smíchat dohromady, nebo pěkně ozdobit na talíř - naservírovat čočku a nahoru klobásku s cibulkou.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
krájení, vaření
Typ chodu:
hlavní chod
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...