Načítání...
close

Králík na hořčici

Francouzská kuchyně patří mezi moje oblíbené. Tento recept jenom potvrzuje její pestrost a jednoduchost. Jako přílohu jsem zvolil kuskus, ale věřím, že i krokety či karlovarský knedlík budou skvělé.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 9 měsíců
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 1 hodina 45 minut
Ingredience
obecně
1 kus mrkev
1 lžíce rozmarýn
1 kus cibule
100 mililitr víno bílé
min 0.5 litr vývar kuřecí
1/2 kus pórek
100 mililitr smetana 33%
min 1 špetka sůl
1 lžíce máslo
Sdílejte recept
Postup
Pokud máte celého králíka, naporcujte si ho. Budeme potřebovat pouze přední a zadní nohy.
Ze slaniny si ukrojíme tenké špalíčky a kousky králíka našpikujeme. Je dobré si před vařením dát slaninu na chvilku do mrazáku. Bude tužší a lépe se bude zasouvat do masa.
Králíka dobře nasolíme a napepříme. Můžete použít bílý pepř.
V hrnci rozpálíme olej na střední teplotu a králíka na něm z obou stran osmažíme. Nemělo by to být úplně černé. Stačí decentně.
Mezitím si nakrájíme zeleninu na menší kousky.
Až budeme smažit druhou stranu králíka, tak do hrnce přihodíme zeleninu. Nemícháme, pouze počkáme, než se nám osmaží druhá strana králíka.
Osmaženého králíka vyndáme na talíř.
Zeleninu za občasného míchání smažíme dál. Smažíme, dokud se nám nezačne lehce přichytávat.
Do hrnce přilijeme víno.
Víno necháme zcela odvařit.
Do hrnce vrátíme králíka a zalijeme vývarem tak, aby byl králík potopený.
Pod poklicí dusíme do změknutí. Trvá to zhruba 90 minut. Měkkého králíka vyndáme zpátky na talíř.
Půjdeme dokončit omáčku. Omáčku přecedíme do menšího hrnce. Pouze přecedit, NEPASÍROVAT !!! Nepleťte si omáčku se svíčkovou. Pokud by jste ji propasírovali, tak by omáčka měla jinou chuť než chceme.
Omáčku ochutnáme a popřípadě ještě trošku svaříme. Omáčka by měla být silná. Není záměr mít hodně omáčky, ale mít ji silnou.
Do vroucí omáčky přidáme hořčici. Dijonskou jsem bohužel neměl a proto jsem musel použít hrubozrnnou. V krámu jsem totiž omylem sáhnul po jiné. Vy ale tu chybu nedělejte.
Dále přidáme smetanu a zakysanou smetanu. Zakysaná smetana by měla obsahovat hodně tuku. Je určitě lepší použít creme fresh. Důkladně zamícháme. Omáčku dle potřeby dosolíme.
Do malého rendlíku si odlejeme horkou omáčku dle potřeby a zahustíme ji studeným máslem. Omáčka se již nesmí vařit, jinak by nám máslo vyplavalo napovrch a bylo by to mastné.
Servírujeme tak, že si králíka dáme na talíř a přelijeme omáčkou.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, špikování, vaření, mixování
Typ chodu:
oběd
Původ:
Francie