Pracuji...
close

Sushi

Nikdy jsem nevěřil, že to strčím do pusy, ale po několika pokusech si už život bez toho nedokážu představit. Po několika ulepených pokusech zjistíte, že základem je kvalitní sushi rýže. Samotná příprava sushi se pro Vás stane rituálem, nebo aspoň pro mě se stala :-) Nejlepší na tom je, že i když se toho jeden den přežerete, tak druhej den už zase pokukujete, co by jste si usushili :-) V sushi jsem zatím panic, ale věřím, že kde je chuť, tam je cesta.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 měsíců
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 20 minut
Ingredience
obecně
1 a půl hrnek voda
náplň
1 filet losos
příloha
min 1 lžíce sojová omáčka
min 1/4 lžička wasabi pasta
nálev
10 gram sůl
na obalení
Sdílejte recept
Facebook
Postup
Základem sushi je mít dobře uvařenou a ochucenou rýži. Bohužel jsem si na začátku koupil horší rýži, která se i po propláchnutí neskutečně lepila, až z toho byla jednolitá hmota. Pak jsem sehnal lepší rýži, se kterou už se pracovalo skvěle. Následující fotky jsou tedy kombinací obou rýží. Tak jdeme na to.
Rýži je potřeba důkladně propláchnout od škrobu, jinak by nám moc lepila. Nasypeme tedy rýži do mísy a přilijeme vodu.
Rukou opatrně propíráme, dokud se nám voda nezakalí.
Zakalenou vodu opatrně vylijeme.
Proplachování opakujeme alespoň pětkrát. Voda by měla být téměř čistá.
Nyní si rýži uvaříme. Máme dvě možnosti, a to buď použít rýžovar a nebo klasika v hrnci. Jelikož rýžovat nemám, tak použiji hrnec s pokličkou. Rýži nasypeme do hrnce a přilijeme vodu. Na jeden díl rýže dávám 1 a půl dílu vody (co se týče objemu).
Přiklopíme hrnec pokličkou a zprudka přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu na minimum a pod pokličkou vaříme do změknutí rýže (10 až 15 minut). Rýže se nesmí smažit. Poznáme to tak, že nám rýže v hrnci prská. Snažte se během vaření pokličku nesundavat.
Během vaření si připravíme nálev na rýži. Do malého plecháčku si navážíme ingredience (ocet, sůl, cukr).
Plecháček dáme na plotnu a trošku zahřejeme. Ocet nesmí vařit. Ingredience se nám snáze rozmíchají. Nálev je pro sushi velmi důležitý. Bez něho Vám ta rýže nikdy nebude chutnat tak, jak by měla.
Když máme rýži měkkou, tak vypneme plotnu a necháme ji ještě 5 minut pod pokličkou odpočinout.
Rýži opatrně přendáme do mísy. Přichycenou rýži k hrnci neškrabeme a necháme ji v hrnci.
Na rýži kapeme nálev a vařečkou opatrně zamícháváme. Nebuďte moc drsní, jinak si z toho uděláte rýžovou kaši :-) Průběžně ochutnávejte. Není nutné tam dát všechen nálev.
A teď přijde ta sranda. Jdeme si něco ubalit :-) Připravíme si sushi podložku a obalíme ji v potravinářské fólii. Není to nutné, ale aspoň si ji neušpiníte.
V balení jsem zatím naprostý amatér, takže následují postřehy jsou pouze z krátké praxe. Připravíme si řasu Nori. Řasa je velká a proto jsem si ji rozstřihnul na půl.
Položíme si půlku řasy na okraj podložky a naneseme na ní vrstvu ochucené rýže. Horní okraj řasy necháme volný. Bude nám sloužit na dokončení balení, aby šla řasa na řasu.
Do spodní části rýže položíme náplň. Já si vybral surimi tyčinky, ale výběr nechám na Vás.
Pomocí podložky začneme řasu pomalu rolovat. Doporučuji si na internetu shlédnout nějaká videa. Vypadá to hrozně lehce, ale chce to praxi. Na fotce sami vidíte, že se mám ještě hodně co učit :-)
Teď už je to jenom o tom experimentovat s různými druhy sushi.
Nakonec je sushi potřeba nakrájet. To si myslím je na tom to nejtěžší. Připravíme si misku s vodou a kápneme do ní trošku rýžového octa. Připravíme si ostrý nůž a jdeme na to. Nejdříve váleček překrojíme na půl. Půlky dáme vedle sebe a začneme krájet po dvou. Nožem řežte jako s pilkou. Krátké pohyby sem tam. Po každém řezu si nůž omyjte v octové vodě a zbavte nánosů.
Podáváme s wasabi pastou, nakládaným zázvorem a kvalitní sójovou omáčkou. Dobrou chuť a budu rád za Vaše fotky.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
vaření, balení, krájení
Typ chodu:
delikatesa
Příležitost:
oslava, párty
Původ:
Japonsko
Nové recepty
Jeden z klasických receptů na bábovku, který zvládne úplně každý. Takhle v neděli ke kafíčku a nebo ...
I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned v...
Po dlouhé době poctivá omáčka. Buďte trpělivý s cibulí, aby byla co nejhnědší. Chuť pak bude o to si...
Děti ocení doma upečené brumíky. Víte, co v nich je, nic zbytečného navíc. Je to ideální svačinka, a...
Výtečné pohoštění, které každý ocení. S kynutým těstem se snadno pracuje.
Dokonalá harmonie chutí. Banán těsto příjemně osladí a zvláční. Vločky přidají zajímavou chuť, připo...
Na zahrádce se nám z toho pomalu stává plevel, tak je potřeba s tím začít něco dělat. Sirup je skvěl...
Pórková polévka mě provází od mala a patří mezi mé oblíbené. A ještě když máte čerstvý pórek ze zahr...