Rozpálíme si hrnec na menší teplotu a rozehřejeme v něm máslo (5 lžic). Přidáme cibuli a pórek a za občasného míchání smažíme, dokud nám zelenina nezměkne. Nesmí nám to zhnědnout.
Mezitím si nakrájíme brambory na menší kousky.
Brambory přidáme do hrnce, osolíme, opepříme a za občasného míchání smažíme 3 minuty.
Do hrnce přilijeme vývar a pod pokličkou vaříme, dokud nám nezměknou brambory.
Když nám brambory změknou, tak pomocí tyčového mixeru vše důkladně rozmixujeme. Brambory nám polévku krásně zahustí.
Přilijeme smetanu, zamícháme a přivedeme k varu. Krátce povaříme.
Mezitím si připravíme žampiony. Nakrájíme je na větší kusy a vhodíme do rozpálené pánve. Přidáme lžíci másla, promícháme a zprudka opékáme. Občas promícháme.
Žampiony by měly být opečené dozlatova.
Nakrájíme si petrželovou nať najemno.
Nať zamícháme do polévky a vypneme plotnu.
Polévku nalijeme do talíře a přisypeme opečené žampiony.