Pracuji...
close

Šťáva z černého rybízu

Je třeba si na zimu uchovat letní úrodu. Otázka je, jestli to do zimy vydrží :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 roky
Doba přípravy: 12 hodin 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Ingredience
obecně
1/2 litr voda
1.5 kilogram cukr krystal
3 lístky máta
Sdílejte recept
Postup
Rybíz důkladně propláchneme.
Přesypeme do hrnce a přidáme natrhanou mátu.
Pomocí šťouchadla rybíz rozmačkáme.
Přilijeme vodu a zamícháme.
Necháme alespoň 12 hodin odležet (za pokojové teploty). Ale zase ne moc dlouho, aby Vám to moc nezkvasilo.
Druhý den začneme šťávu pomalu zahřívat. Zahřejeme na 80 stupňů a pak vypneme plotnu.
Šťávu přes cedník propasírujeme do hrnce.
Jelikož nemám až tak jemný cedník, tak mi tam propadaly semínka. Použil jsem tedy ještě utěrku a propasíroval znova. Kdo má plátýnko, použije plátýnko.
Do propasírované šťávy přidáme cukr s kyselinou a pomalinku zahříváme na 80 stupňů.
Začne se nám tvořit skvělý sirup :-)
Při 80ti stupních vypneme plotnu a ještě horké plníme do sterilizovaných skleněných flašek. Pevně uzavřeme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kuchyně:
veganská kuchyně, vegetariánská kuchyně
Způsob přípravy:
mačkání, vaření, zavařování, pasírování
Typ chodu:
nápoj
Příležitost:
grilování
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Jídlo je trošku časově náročnější, ale příprava je snadná. Rustikální pokrm, vhodný pro větší počet ...
Taková zdravá rychlovka, kterou sníte dříve, než si k tomu stačíte nakrájet pečivo :-)
Jestli si myslíte, že Vám tento salát vydrží do druhého dne, tak jste na omylu. Sežere se to dříve, ...
Chutný a rychlý recept, který jsem dělal hlavně kvůli dětem. Bál jsem se, že to nebudou jíst, ale op...
Taková rychlovka, kterou děti milují. I pro dospělé je to lehká forma svačiny.
Křehké kuřecí maso ve sladké omáčce je vždy zaručená výhra :-) Nejlepší příloha je rýže. Dětem jsem ...
Je načase si dát pauzu od bramborového salátu a připravit si něco lehčího.
Dělal jsem poprvé a určitě ne naposled. Hned jsem si s karamelem polil banán a dětem ho dal na zmrzl...