Pracuji...
close

Šťáva z černého rybízu

Je třeba si na zimu uchovat letní úrodu. Otázka je, jestli to do zimy vydrží :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 3 roky
Doba přípravy: 12 hodin 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Ingredience
obecně
1/2 litr voda
1.5 kilogram cukr krystal
3 lístky máta
Sdílejte recept
Postup
Rybíz důkladně propláchneme.
Přesypeme do hrnce a přidáme natrhanou mátu.
Pomocí šťouchadla rybíz rozmačkáme.
Přilijeme vodu a zamícháme.
Necháme alespoň 12 hodin odležet (za pokojové teploty). Ale zase ne moc dlouho, aby Vám to moc nezkvasilo.
Druhý den začneme šťávu pomalu zahřívat. Zahřejeme na 80 stupňů a pak vypneme plotnu.
Šťávu přes cedník propasírujeme do hrnce.
Jelikož nemám až tak jemný cedník, tak mi tam propadaly semínka. Použil jsem tedy ještě utěrku a propasíroval znova. Kdo má plátýnko, použije plátýnko.
Do propasírované šťávy přidáme cukr s kyselinou a pomalinku zahříváme na 80 stupňů.
Začne se nám tvořit skvělý sirup :-)
Při 80ti stupních vypneme plotnu a ještě horké plníme do sterilizovaných skleněných flašek. Pevně uzavřeme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kuchyně:
veganská kuchyně, vegetariánská kuchyně
Způsob přípravy:
mačkání, vaření, zavařování, pasírování
Typ chodu:
nápoj
Příležitost:
grilování
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...