Načítání...
close

Šťáva z černého rybízu

Je třeba si na zimu uchovat letní úrodu. Otázka je, jestli to do zimy vydrží :-)
Doba přípravy: 12 hodin 15 minut
Doba vaření: 20 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 10 měsíců
Ingredience
obecně
1/2 litr voda
1.5 kilogram cukr krystal
3 lístky máta
Sdílejte recept
Postup
Rybíz důkladně propláchneme.
Přesypeme do hrnce a přidáme natrhanou mátu.
Pomocí šťouchadla rybíz rozmačkáme.
Přilijeme vodu a zamícháme.
Necháme alespoň 12 hodin odležet (za pokojové teploty). Ale zase ne moc dlouho, aby Vám to moc nezkvasilo.
Druhý den začneme šťávu pomalu zahřívat. Zahřejeme na 80 stupňů a pak vypneme plotnu.
Šťávu přes cedník propasírujeme do hrnce.
Jelikož nemám až tak jemný cedník, tak mi tam propadaly semínka. Použil jsem tedy ještě utěrku a propasíroval znova. Kdo má plátýnko, použije plátýnko.
Do propasírované šťávy přidáme cukr s kyselinou a pomalinku zahříváme na 80 stupňů.
Začne se nám tvořit skvělý sirup :-)
Při 80ti stupních vypneme plotnu a ještě horké plníme do sterilizovaných skleněných flašek. Pevně uzavřeme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kuchyně:
veganská kuchyně, vegetariánská kuchyně
Způsob přípravy:
mačkání, vaření, zavařování, pasírování
Typ chodu:
nápoj
Příležitost:
grilování
Původ:
Česko