Načítání...
close

Žampionová omáčka

Z lesních hub to sice není, ale i tak je výsledek skvělý. Jako přílohu doporučuji houskový knedlík, těstoviny, noky a určitě spousta dalšího.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 40 minut
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 12 měsíců
Ingredience
obecně
800 gram žampiony
2 kus cibule
1 lžíce kmín drcený
3 stroužek česnek
1 hrst libeček
min 1 špetka sůl
200 mililitr smetana 33%
1/2 kus citron
na smažení
100 gram máslo
na zahuštění
min 5 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Cibuli si nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme máslo a přisypeme nakrájenou cibuli. Za občasného míchání smažíme do polohněda.
Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky. Já je krájel na silnější, jelikož je to pak v omáčce víc vidět a cítit.
K osmahlé cibuli přihodíme žampiony a zamícháme. Žampionů je hodně, tak můžete do hrnce přidat část, smažením zmenšit objem a přidat zbytek.
Hned se žampiony přidáme šťávu z půlky citronu. Za občasné míchání smažíme, dokud se nevypaří všechna voda, kterou žampiony pustí.
Mezitím si nakrájíme česnek nadrobno. Před krájením ho zmáčkneme nožem, aby pustil více chuti.
K žampionům přidáme kmín.
A přidáme nakrájený česnek. Zamícháme a za občasného míchání smažíme 3 minuty.
Do hrnce přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou přivedeme k varu.
Mezitím si můžeme připravit jíšku (máslo, hladká mouka)
Omáčku pomocí jíšky zahustíme. Za občasného míchání vaříme alespoň 15 minut.
Mezitím si nakrájíme libeček nadrobno.
Do provařené omáčky nalijeme smetanu, zamícháme a přivedeme k varu.
Nakonec přidáme nakrájený libeček, zamícháme a vypneme plotnu.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko