Pracuji...
close

Sušená vepřová pečeně

Tak skvělý výsledek jsem nečekal. Maso jako dort, jemně slaná chuť a pastva pro oči. Dělal jsem poprvé, tak jsem se bál, aby se mi to nějak nezkazilo, ale musím říct, že bomba :-) Příště vyzkouším vepřovou panenku a nějaké jiné koření.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 3 roky
Doba přípravy: 13 dní
Ingredience
obecně
1 hrnek sůl
min 1 lžíce rum
Sdílejte recept
Postup
Z masa odstraníme přebytečný tuk.
Do skleněné mísy nasypeme vrstvu soli, cca 1 cm silnou.
Maso dáme do mísy a důkladně obalíme v soli. Není třeba maso úplně zasypávat, bylo by pak moc slané. Sůl dáváme proto, aby nám vytáhla vodu z masa a zakonzervovala ho.
Mísu uzavřeme a dáme na 2 dny do lednice. Po dvou dnech maso vyndáme a v míse bychom měli najít maso ve slané vodě.
Maso důkladně opláchneme pod vodou a dáme na papírové utěrky. V tuto chvíli je maso už pěkně pevné.
Teď to nejdůležitější. Důkladně maso osušte, každou skulinku a záhyb vysušte. Předejdete tím vytvoření plísně.
V misce si rozmícháme koření s dobrým rumem. A nebo s něčím, co Vám chutná :-) Směs s kořením by měla mít kašovitou konzistenci.
Osušené maso důkladně potřeme kořenící směsí.
Maso zamotáme do gázi. Stačí 2 až 3 vrstvy.
Ke konci motání je dobré gázu podélně rozstřihnout a vzniknou nám 2 konce, které svážeme.
Maso převážeme provázkem, abychom ho mohli za co pověsit.
Pověsíme na větrané a ne moc vlhké místo a necháme sušit alespoň 10 dní. Já nechal 11. Bydlím v bytě a tak jsem maso pověsil k oknu a okno otevřel na mikroventilaci.
Po 11ti dnech maso vymotáme z gázi a necháme si vhrknout slzu do očí :-) Syrové maso mělo cca 1500 gramů, maso v gáze na začátku sušení mělo 1026 gramů a maso po 11ti dnech sušení má něco pod 700 gramů. Ztratilo tedy zhruba 50% své váhy.
Pokud se po zakrojení samou nádherou nerozbrečíte, tak přeji dobrou chuť !!!
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
sušení, marinování
Typ chodu:
delikatesa, svačina
Příležitost:
k pivu, k televizi, oslava
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...