Načítání...
close

Hnětynky

Jihočeská specialita na havelské či martinské posvícení.
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 2 roky
Ingredience
těsto
300 mililitr smetana 33%
500 gram máslo
6 kus vejce
poleva
2 kus citron
1 lžíce solamyl
1 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Ve velké míse si odvážíme moučkový a vanilkový cukr. Přidáme k němu jedno celé vejce a 5 žloutků. Vše rozmícháme mixérem. Stranou si nechte 3 bílky na sníh a 1 bílek do polevy.
K vyšlehanému cukru s vejci přidáme povolené máslo. A znovu šleháme.
Do mísy přilijeme smetanu, mléko a opět spojíme.
Teď už jen postupně zamíchat mouku smíchanou s kypřicím práškem. Pozor, když už je v těstu mouky hodně, ruční mixér má co dělat, aby to utáhl. Pak už raději mícháme ručně vařečkou, ať si mixér nezničíme.
Na závěr do těsta patří vyšlehaný sníh ze 3 bílků. Opatrně ho zapracujeme vařečkou.
Připravíme si formičky. Do hrnečku si nalijeme olej, kterým formy vymažeme a pak celou formičku "vyválíme" v míse s hrubou moukou. Dříve jsem každou formu pracně vysypávala jednotlivě, ale někdy se mi je nepodařilo po upečení vyklopit a rozbíjeli se. Tento způsob je lepší, vždy se upečené hnětynky dobře vyklopí.
Do každé formy dáme asi 2 lžíce těsta. Těsto se ve formě při pečení samo rozlije, takže není potřeba ho pracně rozmisťovat. I když někdy se těsto rozlije trochu nerovnoměrně, pak nejsou hnětynky rovné a poleva v nich stéká k jedné straně.
Pečeme při 180°C asi 20 minut. Hnětynky by měly zůstat hezky žluté, nepéct dohněda, je potřeba je hlídat. Po vyndání z trouby je hned ještě horké vyklápíme na nějakou mřížku nebo pečicí papír (přímo na stůl by se horkem přilepily).
Horké vyklopené formy dáváme do dřezu, dokud trochu nevychladnou. Pak si vezmeme čistou houbičku na nádobí (ještě lépe nějaký čistý kartáček) a vyčistíme od zbylé mouky. Nemyjeme! Vůbec nevadí, když ve formě trochu zůstane. Formičky pak zase hned vymažeme olejem a vyválíme v mouce, abychom je mohli opět naplnit.
V míse si vymícháme polevu: moučkový cukr, jeden bílek, solamyl a citronovou šťávu podle chuti. Šťávy dávám hodně, máme radši kyselejší polevu. Je-li poleva příliš řídká, zahustíme cukrem. V opačném případě přidáme citron (vodu).
Polevu nalijeme na hnětynky a než ztuhne, ozdobíme cukrovými ozdobami, nebo jiným posypem, případně rozkrojenými želé bonbony. Máte-li hnětynky trochu křivé a poleva vám stéká ke straně, zkuste je ze strany něčím podložit (já jsem použila piškoty).
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
míchání, plnění, pečení, zdobení
Typ chodu:
dezert
Vybavení kuchyně:
mísa velká , mixér , trouba
Příležitost:
posvícení
Původ:
Česko