X
UVAŘSISÁM.cz
nebojte se něco dobrého uvařit
Nevíte, co uvařit?

Základní rajčatová omáčka sugo

Načítám...
Když potřebujete zpracovat úrodu rajčat ze zahrady a uchovat si je na zimu.
Příprava 20 minut
Vaření 60 minut
Pracnost: Recept zvládne každý
Kategorie: Ze zahrádky / Zelenina, Omáčky / Zeleninové omáčky, Zavařeniny / Slané
Kuchyně: vegetariánská kuchyně
Druh přípravy: mixování, vaření, krájení, zavařování
Typ chodu: oběd, večeře
Vybavení kuchyně: tyčový mixér, hrnec velký, nůž kuchyňský, zavařovací sklenice
Původ: Itálie

Ingredience

obecně
bazalka 1 hrst
celer řapíkatý 4 řapík
česnek 4 stroužek
cibule 2 ks
mrkev 2 ks
olej olivový 5 lžíce
pepř černý drcený min 1 špetka
rajčata 2 kg
sůl min 1 špetka

Postup

Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Cibuli necháme zesklovatět na olivovém oleji. Pak k ní přihodíme česnek.
Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na kostičky a přihodíme k cibuli s česnekem.
Rajčata pokrájíme, zbavíme bubáků a přihodíme do hrnce. Já je neloupu, protože pak vše mixuji a cedím, tak by to byla ztráta času.
Přihodíme bazalku a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne.
Pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
A přecedíme přes cedník.
Hotovou omáčku ještě dochutíme solí a pepřem. Pak ji naplníme do čistých sklenic a zavaříme (víčka a hrdla sklenic lze otřít alkoholem, např. slivovicí). Já zavařuji v klasickém hrnci. Na dno dám utěrku, naplním vodou pod víka sklenic. A udržuji pod bodem varu asi 20 minut. Víčka pak nesmí být nafouknutá a cvakat. Pokud se tak stane, sklenici opět otevřete a zavařte znovu, aby se víčko chytilo.
Komentáře
Autor receptu
Já zrovna nejsem zkušená ...
Facebook
Twitter