Načítání...
close

Základní rajčatová omáčka sugo

Když potřebujete zpracovat úrodu rajčat ze zahrady a uchovat si je na zimu.
Kuchař: buellin
Stáří receptu: 2 roky
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 1 hodina
Ingredience
obecně
2 kus cibule
4 stroužek česnek
5 lžíce olej olivový
2 kus mrkev
2 kilogram rajčata
1 hrst bazalka
min 1 špetka sůl
Sdílejte recept
Postup
Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Cibuli necháme zesklovatět na olivovém oleji. Pak k ní přihodíme česnek.
Řapíkatý celer a mrkev nakrájíme na kostičky a přihodíme k cibuli s česnekem.
Rajčata pokrájíme, zbavíme bubáků a přihodíme do hrnce. Já je neloupu, protože pak vše mixuji a cedím, tak by to byla ztráta času.
Přihodíme bazalku a necháme vařit, dokud zelenina nezměkne.
Pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
A přecedíme přes cedník.
Hotovou omáčku ještě dochutíme solí a pepřem. Pak ji naplníme do čistých sklenic a zavaříme (víčka a hrdla sklenic lze otřít alkoholem, např. slivovicí). Já zavařuji v klasickém hrnci. Na dno dám utěrku, naplním vodou pod víka sklenic. A udržuji pod bodem varu asi 20 minut. Víčka pak nesmí být nafouknutá a cvakat. Pokud se tak stane, sklenici opět otevřete a zavařte znovu, aby se víčko chytilo.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Kuchyně:
vegetariánská kuchyně
Způsob přípravy:
mixování, vaření, krájení, zavařování
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Itálie