Načítání...
close

Dort s marcipánem

Nejsem žádný cukrář, tak prosím v tomto receptu nehledejte žádnou dokonalost, ale občas je potřeba nějaký ten dort udělat. Tento dort byl pro mého syna ke třetím narozeninám. Korpus je piškotový a krém je z tvarohu, mascarpone a smetany. Nemáme totiž rádi těžké máslové krémy. Na potah a výzdobu je použit falešný marcipán. Dort je menší, dělaný v menší dortové formě, ale i tak se z toho najedla celá naše rodina :-)
Doba přípravy: 1 hodina 40 minut
Doba vaření: 1 hodina
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 2 roky
Ingredience
na vysypání
min 1 lžíce cukr moučka
na ozdobu
krém
250 gram mascarpone
min 1 lžíce smetana 33%
min 1 lžička cukr vanilkový
2 lžíce rum
Sdílejte recept
Postup
Připravíme si korpus a marcipán podle souvisejících receptů.
Do mísy dáme mascarpone, tvaroh, rum a dle chuti cukr.
Pomocí mixéru důkladně promícháme. Dle potřeby zjemníme šlehačkou. Krém dáme odpočinout do ledničky.
Podle toho, jak chceme ozdobit dort, si obarvíme marcipán barvivem. Já jsem si vybral Ruďáka z pohádky Angry Birds, tak jsem potřeboval modrou, červenou, bílou, černou a oranžovou. Koupil jsem si tři základní barvy (červenou, zelenou a modrou), ze kterých jsem míchal ostatní barvy (dle modelu RGB).
Vezmeme si tedy kousek bílého marcipánu a kápneme na něj barvivo. Základní marcipán není úplně bílý, jelikož sušené mléko ho trošku ožlutilo. Ale vem to čert :-) Koupil jsem si gelové barvy od Dr. Oetkera, ale spokojenej jsem teda nebyl. Barvy moc nebarví, je toho málo a je to drahé. Příště zkusím nějaké jiné.
A hněteme a hněteme a dle potřeby přidáváme barvivo. Takhle to uděláme u všech barev. Oranžová na zobák se mi moc nepovedla, ale pusa se neptá, jak ten cukr vypadá :-)
Vychladlý korpus přeřízneme podélně na dvě půlky.
Na spodní půlku namažeme krém a přiklopíme druhou půlkou.
Rozválíme si modrý marcipán na potah. Rozválíme pomocí válečku a podsypáváme moučkovým cukrem, aby se nám to moc nelepilo. Tloušťku potahu jsem měl cca 1-2 milimetry. (Nebojte se, pokud Vám marcipán ztuhne. Stačí si pak s ním trošku pohrát a zase změkne)
Potah dáme opatrně na dort a jemnými pohyby připlácáváme a zarovnáváme na korpus.
Zbytky marcipánu uřízneme a necháme napospas dětem.
Doděláme ozdobu z marcipánu a nebo z čehokoliv jiného a máme hotovo.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Kategorie:
Sladké / Dorty
Způsob přípravy:
pečení, zdobení, šlehání
Typ chodu:
dezert
Příležitost:
dětská oslava
Původ:
Česko