Pracuji...
close

Domácí housky s mákem

V době koronaviru je lepší nikam moc nechodit a proto je potřeba si pečivo udělat doma. Housky vydrží měkké několik dní, ale nevěřím, že tak dlouho vydrží nesnědené :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 3 roky
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
těsto
1/2 kostka droždí
1 lžíce cukr krystal
3 kus vejce
2 lžička sůl
1/3 hrnek olej olivový
na posypání
min 1 lžíce mák
na potření
1 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Začneme kváskem. Do mísy si rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci cukru. Lehce promícháme.
Po pár minutách nám kvasnice začnou téct, což je krása :-) Stačí nechat roztéct napůl.
Ke kvasnicím přilijeme vlažné mléko. Stačí 100 ml.
Mléko s kvasnicemi lehce promícháme.
Zasypeme troškou mouky a necháme pod utěrkou vzejít kvásek. Trvá to cca 10 minut.
Pokud jste vše dělali správně, tak by jste měli mít nadýchaný kvásek. Základem dobrého kvásku je mít vlažné mléko a voňavé kvasnice.
Ke kvásku přidáme zbytek surovin kromě mouky. Takže vejce, zbytek mléka, olej a sůl.
Vše důkladně zamícháme.
Začneme přisypávat mouku a hněteme a hněteme...
Hněteme, dokud nebudeme mít hladké těsto, které se nelepí. Těsto lehce posypeme moukou a necháme pod utěrkou alespoň 45 minut kynout.
Připravíme si plech a dáme na něj pečící papír. Z vykynutého těsta začneme tvořit housky. Utrhnu si kousek těsta do velikosti dlaně a vytvaruji z něj placku. Velikost nechám na Vás. Placky dáváme na pečící papír s mírným rozestupem. Je dobré si dát vedle trošku mouky a občas si pomoučit ruku, aby se Vám těsto nelepilo.
Do placek vytlačíme křížek. Já to vytlačoval vařečkou. Samozřejmě si tam vytlačte co chcete, klidně i nic.
Placky pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
Nakonec posypeme mákem ( a nebo sezamem, solí, kmínem, apod) a dáme péct do trouby na 180 stupňů.
Pečeme cca 30 minut, ale každá trouba peče jinak. Prostě až budou housky krásně hnědé, popřípadě zkusíme špejlí.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, pečení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Příležitost:
svatební hostina
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Na maso, které se peče dlouho, je vždycky dobré si počkat. Výpečky jsou skvělé klidně i samotné k pi...
Jednoduchý a relativně rychlý recept, který zasytí celou rodinu a ještě Vám zbyde na další den. Příš...
Nejsem žádný profesionální pekař, ale tohle mě prostě baví. Nehraju na dokonalost, ale na chuť. Tako...
Nejlepší pomocník při nachlazení.
Vynikající recept z jednoho hrnce, který je rychlý a hrozně dobrý. V létě lze použít sezónní zelenin...
Jeden z klasických receptů na bábovku, který zvládne úplně každý. Takhle v neděli ke kafíčku a nebo ...
I když řízek pochází asi z Itálie, tak si troufám říct, že se řadí mezi česká tradiční jídla. Hned v...
Po dlouhé době poctivá omáčka. Buďte trpělivý s cibulí, aby byla co nejhnědší. Chuť pak bude o to si...