Pracuji...
close

Domácí housky s mákem

V době koronaviru je lepší nikam moc nechodit a proto je potřeba si pečivo udělat doma. Housky vydrží měkké několik dní, ale nevěřím, že tak dlouho vydrží nesnědené :-)
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 4 roky
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 30 minut
Ingredience
těsto
1/2 kostka droždí
1 lžíce cukr krystal
3 kus vejce
2 lžička sůl
1/3 hrnek olej olivový
na posypání
min 1 lžíce mák
na potření
1 kus vejce
Sdílejte recept
Postup
Začneme kváskem. Do mísy si rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci cukru. Lehce promícháme.
Po pár minutách nám kvasnice začnou téct, což je krása :-) Stačí nechat roztéct napůl.
Ke kvasnicím přilijeme vlažné mléko. Stačí 100 ml.
Mléko s kvasnicemi lehce promícháme.
Zasypeme troškou mouky a necháme pod utěrkou vzejít kvásek. Trvá to cca 10 minut.
Pokud jste vše dělali správně, tak by jste měli mít nadýchaný kvásek. Základem dobrého kvásku je mít vlažné mléko a voňavé kvasnice.
Ke kvásku přidáme zbytek surovin kromě mouky. Takže vejce, zbytek mléka, olej a sůl.
Vše důkladně zamícháme.
Začneme přisypávat mouku a hněteme a hněteme...
Hněteme, dokud nebudeme mít hladké těsto, které se nelepí. Těsto lehce posypeme moukou a necháme pod utěrkou alespoň 45 minut kynout.
Připravíme si plech a dáme na něj pečící papír. Z vykynutého těsta začneme tvořit housky. Utrhnu si kousek těsta do velikosti dlaně a vytvaruji z něj placku. Velikost nechám na Vás. Placky dáváme na pečící papír s mírným rozestupem. Je dobré si dát vedle trošku mouky a občas si pomoučit ruku, aby se Vám těsto nelepilo.
Do placek vytlačíme křížek. Já to vytlačoval vařečkou. Samozřejmě si tam vytlačte co chcete, klidně i nic.
Placky pomažeme rozšlehaným vajíčkem.
Nakonec posypeme mákem ( a nebo sezamem, solí, kmínem, apod) a dáme péct do trouby na 180 stupňů.
Pečeme cca 30 minut, ale každá trouba peče jinak. Prostě až budou housky krásně hnědé, popřípadě zkusíme špejlí.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne s trochou snahy každý
Způsob přípravy:
hnětení, pečení, kynutí
Typ chodu:
příloha
Příležitost:
svatební hostina
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...
Všichni to známe. Navaříme na několik dní a už druhý den nám to stejné jídlo leze krkem :-) Někdy st...